Elfogadták az Oroszországgal szembeni 12. szankciós csomagot

2023. december 18. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményeiről. A legfontosabb vasárnapi híreket ide kattintva olvashatja el.

  • Az EU elfogadta a 12. Oroszországgal szembeni szankciós csomagot, amelyben egy sor új intézkedés van. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy megtiltják a gyémántok vásárlását és behozatalát Oroszországból. Ezen kívül olyan termékek exportját tiltották meg, mint a lítium akkumulátorok, bizonyos kémiai anyagok és termosztátok. A Politico szerint a szöveget már a múlt héten véglegesítették (az uniós állam- és kormányfők is üdvözölték), de a hivatalos eljárást feltartotta, hogy Ausztria belső ellenőrzésket hajtott végre. (EU)
  • A Fehér Ház szerint ebben az évben még egy katonai támogatási csomagot tud összeállítani Ukrajnának, aztán elfogy a katonai támogatás kerete. A nemzetbiztonsági szóvivő azt mondta, hogy a források megszűnése érinti az amerikai katonai készletek visszatöltését is, ugyanis az ukrajnai támogatások túlnyomó részét a hadsereg raktáraiban rendelkezésre álló eszközökből hívják le és juttatják el Ukrajnába. (MTI)
  • Litvániába költözik a német hadsereg néhány egysége – erről hétfőn állapodott meg Németország és Litvánia. A megállapodást Boris Pistorius német védelmi miniszter történelmi eseménynek nevezte, mivel először fordul majd elő, hogy Németország a határain kívül stabilan máshol állomásoztatja majd a csapatait. Az első csapatok 2025-ben érkeznek majd Litvániába, és 2027-ben érik el a teljes harckészültséget. „Készen állunk megvédeni a NATO területét” – mondta Pistorius a vilniusi sajtótájékoztatón. Pistorius hozzátette: a cél az, hogy 4800 katonát és mintegy 200 civilt állomásoztassanak a NATO koordinálásában. (Guardian)
  • Még a héten találkozik a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. A két vezető várhatóan december 19-20-án tárgyal Kínában, ahol Misusztyin a valószínűleg a kínai miniszterelnökkel is találkozik majd. (Sky News)
  • Az Instutite for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerint Putyin „megfenyegette Finnországot”, és egy „lehetséges jövőbeli nagyszabású háborúra készül a NATO ellen”. Putyin úr Rosszija 1 orosz állami tévécsatornában tett nyilatkozatot vasárnap. Itt az ISW szerint megpróbálta cáfolni, hogy Oroszország háborút indítana NATO-országok ellen, ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a NATO-államok konfliktust szítottak Oroszország és Finnország között, és „belerángatták” Finnországot a szövetségbe. Putyin kijelentette, hogy „problémák lesznek” Finnországgal. Az ISW szerint Oroszország jelenleg a Nyugati Katonai Körzet (WMD) újrafelosztásán dolgozik, és a lépés egy hosszú távú átalakítási terv része, amelynek „célja, hogy felkészítse Oroszországot egy esetleges jövőbeli nagyszabású hagyományos háborúra a NATO ellen” – áll a közleményben. (Sky News)
  • Borisz Akunyin (születési nevén Grigorij Salvovics Cshartisvili) orosz-grúz író is felkerült az orosz terroristák és szélsőségesek listájára. Akunyin régóta Putyin ellenzője, 2014-ben a Krím elcsatolása ellen is tiltakozott, azóta Londonban él. 2022 februárjában Oroszország ukrajnai invázióját is elítélte. 2022 márciusában reszt vett a True Russia (Igazi Oroszország) humanitárius projekt megalkotásában, amely az ukrán menekültek megsegítésével foglalkozik. (Nexta)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!