Putyin megígérte, hogy Oroszországot szuverén, önellátó hatalommá teszi a Nyugattal szemben

2023. december 17. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb vasárnapi eseményeiről.

  • Oroszország vasárnapra virradóan folytatta Dnyipro, Szumi és Zaporizzsja elleni támadásait. Napközben újabb támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város központja ellen, egy 81 éves férfi meghalt.
  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Oroszország növelte a nyomást a zaporizzsjai atomerőműben dolgozó több száz ukrán szakemberre, azt követelve tőlük, hogy december 31-ig vegyék fel az orosz állampolgárságot és szerződjenek le a Roszatom orosz nukleáris energetikai vállalattal.
  • Putyin egy kampányrendezvényen megígérte, hogy Oroszországot „szuverén, önellátó” hatalommá teszi a Nyugattal szemben, amit azzal vádolt, hogy ugyan sikertelenül, de „belső konfliktusokat próbál gerjeszteni” az országban.
  • Az orosz elnök arra figyelmeztette Finnországot, hogy problémát jelenthet a NATO-hoz való csatlakozása, ezért Oroszország azt tervezi, hogy hadosztályait átszervezve további csapatokat küld északnyugati területére, az EU-val és a NATO-val közös határához.
  • Oroszországnak semmi oka vagy érdeke nincs arra, hogy háborút indítson a NATO-országok ellen, közölte az orosz elnök. „Nincsenek területi követeléseink egymással szemben, nem kívánjuk rontani a velük való kapcsolatokat. Mi a kapcsolatok fejlesztésében vagyunk érdekeltek” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.
  • Az ukrán vezérkar vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg mintegy 346 ezer tagja sérült vagy halt meg eddig a háborúban. Ez a szám magasabb, mint az amerikai hírszerzés által kiszivárogtatott 315 ezer, de a pontos számokról nincsenek megerősített adatok.
  • Törökország, Románia és Bulgária januárban egy olyan megállapodást tervez aláírni, amely szerint közösen távolítanák el a fekete-tengeri úszó aknákat, közölte a török védelmi miniszter.
  • A Wall Street Journal Oroszországban fogva tartott riportere, Evan Gershkovich pénteken találkozott az amerikai nagykövettel a börtönben. Gershkovichot március óta tartják fogva kémkedés vádjával, de Putyin azt mondta, hogy Oroszország szeretne az ügyben megállapodást kötni az amerikaiakkal.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!