Öt és fél évre ítélték az eurószázmilliókkal zsonglőrködő vatikáni bíborost

2023. december 16. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Giuseppe Pignatone a vatikáni bírói testület elnökének szombati bejelentése szerint öt év hat hónap börtönbüntetést kapott Angelo Becciu bíboros, Ferenc pápa egyik bizalmasa, akinek ügyében korábban dél-olaszországi maffiás szál és londoni luxusingatlan is előkerült. Becciut emellett pénzbírságra ítélték, és örökre eltiltották hivatali hatalma gyakorlásától, ő azonban továbbra is tartja, hogy ártatlan, és jelezte, hogy fellebbezni fog – írja az MTI.

Becciu 2011 és 2018 között a szentszéki államtitkárság harmadik számú vezetője volt. Időközben viszont kiderült róla, hogy korábban több olyan ügyletet is folytatott, amikben a szentszék nevében vásárolt ingatlanokat, közel félmilliárd eurós hiányt okozva ezzel a kasszában. Becciu bíboros ellen sikkasztás és hivatali visszaélés gyanújával indult ügyben emeltek vádat 2021 júliusában, de már 2020 őszén kénytelen volt lemondani, miután a vatikáni és az olasz ügyészség is több vizsgálatot indított ellene.

A vádak között csalás, korrupció, sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés, pénzmosás is szerepelt. Alessandro Diddi ügyész az ítélet előtti felszólalásában Becciu bíborost bűnszervezet létrehozásával vádolta meg, emlékeztetve, hogy a londoni ingatlanügylet mellett Becciu számos más tranzakcióval károsította meg a Vatikánt. A bíborosra az öt és fél éves börtönbüntetés mellett nyolcezer eurós bírságot is kiszabtak. Ez az első alkalom, hogy a Vatikánban bíborost ítélnek el nem egyházi bűncselekményért.

Ezen kívül egyebek mellett három év kilenc hónapot szabtak ki Cecilia Marognára, akinek Becciu bíboros közbenjárásával a szentszéki államtitkárság közel hatszáz ezer eurót utalt át humanitárius célokra, de mint kiderült, a nő az összegből elsősorban luxuscikkeket vásárolt magának, és a bíróság összesen több mint 200 millió eurós vagyonlefoglalást rendelt el az elítéltekkel szemben. A korábban összeesküvést emlegető, és az ártatlansága mellett hevesen kitartó Becciu továbbra is tagadja, hogy elkövetett volna bármit, és jelezte, hogy fellebbez majd.

A Ferenc pápa egyik bizalmasának számító bíboroshoz köthető tranzakciókról a Vatikán nyomozása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy azokat senki nem felügyelte. Az ügyben dél-olaszországi maffiás szál és londoni luxusingatlan is előkerült, ezekről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!