Vádat emeltek az eurószázmilliókkal zsonglőrködő bíboros ellen

2021. július 4. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzügyi visszaélések vádjával bíróság elé kell állnia tíz embernek, köztük Angelo Becciu bíborosnak, írja a BBC. A 73 éves Becciu bíboros az eddigi legfontosabb vatikáni tisztviselő, aki ellen sikkasztás és hivatali visszaélés gyanújával indult ügyben emeltek vádat.

Becciu bíboros szeptember 24-én lemondott, távoznia kellett a Szentek Ügyeinek Kongregációjának éléről, amit 2018 óta vezetett, miután a vatikáni és az olasz ügyészség is több vizsgálatot indított ellene.

Becciu 2011 és 2018 között a szentszéki államtitkárság harmadik számú vezetője volt. Az olasz lapok szerint kiderült, hogy korábban több olyan ügyletet is folytatott, amikben a szentszék nevében vásárolt ingatlanokat, közel félmilliárd eurós hiányt okozva ezzel a kasszában.

Becciu bíboros 2018-ban – Fotó: Andreas Solaro / AFP
Becciu bíboros 2018-ban – Fotó: Andreas Solaro / AFP

A Ferenc pápa egyik bizalmasának számító bíboroshoz köthető tranzakciókról a Vatikán nyomozása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy azokat senki nem felügyelte. Az ügyben dél-olaszországi maffiás szál és londoni luxusingatlan is előkerült, ezekről bővebben itt írtunk>>>

Becciu végig ártatlanságáról beszélt, tagadta azt is, hogy családtagjaihoz juttatott volna pénzt vagy hogy a Vatikánba érkező adományoknak köze lett volna a londoni bizniszhez.

Miután kiderült, hogy vádat emeltek ellene, Becciu közleményében arról írt, hogy összeesküvés áldozata, és „teljes mértékben ártatlan”, írta az AFP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!