Szerbiában nem óriásplakátokkal, hanem a Facebookon és személyesen pörög a kampány

2023. december 16. – 20:01

Szerbiában nem óriásplakátokkal, hanem a Facebookon és személyesen pörög a kampány
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Párt győzelme szinte borítékolható a vasárnapi időközi szerbiai választásokon, a kormánykoalícióban részt vevő Vajdasági Magyar Szövetség is aktívan részt vesz a kampányban. Kevés plakátjukat lehet látni, de Facebook-hirdetésekre elég sokat költöttek. A vajdaságiak számára fontos a kisebbségi képviselet, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy melyik párt szolgálja leginkább az érdekeiket. A Fidesz a VMSZ-szel és a kormánypárttal egyaránt szövetséges, a napokban Lázár János és Szijjártó Péter is beszállt a kampányba. Riport a Vajdaságból.

A szerbiai választások előtt köztéri plakátokra látszólag nem költenek annyit, mint Magyarországon. A városokban és a falvakban nagyobb, kampányra utaló jelek pénteken már nem voltak, de a Palicsról Szabadkára vezető úton azért feltűntek a szerb pártok hirdetményei és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szlogenje is: „Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért!”

A párt inkább személyesen próbálta megszólítani a választókat. A határhoz közeli Bácsszőlős magyar lakosai is azt mondták a Szegedernek, hogy járt a faluban a kisebbségi párt, bár a piacon beszélgető nyugdíjasoknak látszólag nem volt kiforrott véleményük a politikáról, és mélységében nem követik azt. Az viszont nem kérdés számukra, hogy „jófelé”, azaz „a mieinkre” fognak szavazni. Egy férfi azt mondta, majd a kedve dönti el, hogy vasárnap kire voksol, de amikor a VMSZ jött szóba, csak annyit mondott, „menjenek, így tovább”.

A vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat az elemzők szerint a jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Párt fogja megnyerni az ellenzéki összefogással szemben, és a Fideszhez ezer szálon kötődő Vajdasági Magyar Szövetség is bízik a sikerben.

A szerbiai kormányok ritkán élik meg a négyéves ciklust,

2012 óta ez már az ötödik előrehozott parlamenti választás az országban, ahol az előrehozott választás már taktikai lépéssé is vált. A legutóbbi 2022-ben volt, idén tavasszal pedig a két iskolai lövöldözés vezetett el odáig, hogy ősszel újra feloszlatták a szerb parlamentet. Most vasárnap helyhatósági, illetve tartományi választásokat is tartanak.

Szabadka – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex Szabadka – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Szabadka – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

A kampányban magyarországi politikusok is részt vettek. Csütörtökön Szijjártó Péter külügyminiszter járt a Zentától délre fekvő Adán, ahol azt mondta, „Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelemben”. Szerinte ez jó mindkét országnak, de legfőképpen a vajdasági magyar közösségnek, amely „továbbra is számíthat a kormány támogatására”. Később Szabadkán pedig arról beszélt, hogy gazdasági és biztonsági szempontból is fontos, hogy a vajdasági magyarságnak az eddiginél is erősebb képviselete legyen Belgrádban és a tartományi parlamentben.

Lázár János építési és közlekedési miniszter még november 30-án látogatott Szabadkára, ahol „kampánytippeket adott az aktivistáknak”, és arról beszélt, hogy

aki Pásztor Bálintra, a VMSZ új vezetőjére szavaz, az Aleksandar Vučić
kormányára szavaz, mivel a két párt szövetséges.

Lázár azt is megígérte, hogy a választásra 40 embert küld a városba, amiért cserébe Pásztor felajánlotta, hogy ő meg majd a magyar választási kampányban fog segíteni.

Ilyenre korábban is volt már példa. 2022-ben a Magyarországra küldött levélszavazatokat a posta helyett a VMSZ kézbesítette. Esetenként bementek a választópolgárok házába is, sőt állítólag volt olyan település, ahol sms-ben kérték az embereket, hogy adják le a szavazatukat az irodában, pedig az aktivisták nem is vehették volna kézbe a borítékokat.

Nem minden vajdasági látja azonban a VMSZ-ben a magyarok képviseletét. Egy horgosi lakos szerint például azóta jó a kapcsolat a két nemzet között, mióta a Szerb Haladó Párt van kormányon, de hozzáteszi azt is, hogy

a korábbi programban tett ígéretek beteljesítése félbemaradt, ezért megszavazza Vučićéknak a bizalmat újra.

A VMSZ bízik magában, és ez a Facebook-hirdetéseiken is meglátszik: 32 ezer euróval, azaz nagyjából 12 millió forinttal ők költöttek erre a legtöbbet Aleksandar Vučić szerb elnök után. Név szerint Juhász Bálint, valamint Pásztor Bálint, aki a pártot apja, Pásztor István nemrég bekövetkezett halála óta vezeti.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Bár a magyar közéleti-politikai hirdetőkhöz képest a VMSZ 12 milliója kevésnek hangzik, a hirdetések 98 százalékát meglehetősen szűk közösségre, a vajdasági magyarokra targetálták. Telefonon kérdeztük a pártot, hogy mi indokolta, hogy az utóbbi évekhez képest sokkal többet költöttek, ráadásul ilyen kevés emberre, de nem válaszoltak.

Egy, a párthoz kötődő forrásunk sem tudott segíteni, a hirdetési adatok hitelességét megkérdőjelezve annyit mondott, hogy „november 6-a óta más az elnök, mivel Pásztor István elnök úr elhunyt”. Arra, hogy honnan szerezték a pénzt, azt mondta, hogy „30 ezer eurója mindenkinek van egy kampányra”.

A VMSZ-t levélben is kerestük, egyelőre sikertelenül, de amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!