Putyin: A béke Ukrajna feltétel nélküli megadásával érhető csak el

2023. december 15. – 17:51

Putyin: A béke Ukrajna feltétel nélküli megadásával érhető csak el
Volodimir Zelenszkij egy lvivi temetőben nyugvó katonasírnál Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Európa szeme az Ukrajna (és Moldova) uniós csatlakozásának megkezdéséről – Orbán Viktor kipaterolása után – döntő csúcstalálkozón csüng; az orosz-ukrán háború természetesen nem állt le. Hírösszefoglalónk a háború 660. napjának katonai és diplomáciai eseményeiről a Sky News és a Guardian hírfolyamai alapján:

  • Oroszország péntekre virradóra összesen 14 drónnal támadta az ukrán hátországot, azonban a légvédelem közlése szerint mind a 14-et sikerült lelőni.
  • Japán új szankciókat jelentett be orosz és belarusz cégekkel, illetve a velük üzletelő egyesült arab emírségekbeli, örmény, szír, illetve üzbég szervezetekkel szemben. Az ázsiai szigetország a mostani körrel együtt már összesen 494 orosz és 27 belarusz entitást vont büntetőintézkedések alá.
  • Csütörtök este Vlagyimir Putyin megtartotta a szokásos – ámde 2022-ben elmaradt – évértékelő sajtótájékoztatóját, melyen néhány orgánum képviselője előre begyakorolt koreográfia szerint „kérdezhette” is az orosz elnököt. Putyin sajtóbeszámolók szerint a háború lezárását Ukrajna feltétel nélküli fegyverletételéhez kötötte, de közben belengette az Európával és az Egyesült Államokkal való kapcsolatok javításának lehetőségét.
Vlagyimir Putyin kiteszi az iróniajelet Fotó: Sefa Karacan / Anadolu via AFP
Vlagyimir Putyin kiteszi az iróniajelet Fotó: Sefa Karacan / Anadolu via AFP
  • Tovább folyik a Wall Street Journal túszjelleggel fogva tartott újságírója, Evan Gerskovich kálváriája. Pénteken kiderült, hogy az amerikai férfi hasztalan nyújtott be fellebbezést fogva tartása ellen, ezért január 30-ig még biztosan rácsok mögött marad.
  • Az Institute for the Study of War elemzőintézet tanulmányában figyelmezteti az Ukrajna katonai támogatásának folytatásáról és feltételeiről vitatkozó amerikai törvényhozókat, hogy a 2024-re tervezett 61 milliárd dollárnál sokkal többe kerülhet az Egyesült Államoknak az, ha Putyin megnyeri a háborút és elfoglalja vagy végzetesen meggyengíti Ukrajnát. Ebben az esetben ugyanis az USA kénytelen lenne NATO-szövetségese védelmében szárazföldi hadereje és légiereje jelentős részét Kelet-Európába telepítenie, ami ráadásul meggyengítené a másik fontos konfliktuszónában, Tajvan térségében bevethető alakulatok számát.
Menekültek igyekeznek a vaalimaa-i határátkelőhöz 2023. december 15-én Fotó: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva via AFP
Menekültek igyekeznek a vaalimaa-i határátkelőhöz 2023. december 15-én Fotó: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva via AFP
  • Miután Finnország újranyitotta az Oroszországgal közös határátkelőit, a finn hatóságok egy nap alatt 200 menedékkérőt regisztráltak, mire egy hónapra újra lezárták a határokat. Novemberben egy hasonló próbálkozásra 900 menedékkérő érkezett. Helsinki szerint az afrikai és közel-keleti migránsok tömeges próbálkozásait Moszkva szervezi, egyfajta büntetésképp Finnország NATO-csatlakozásáért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!