Finnország lezárja négy határátkelőjét, mivel jelentősen nőtt az Oroszországból érkező illegális menekültek száma

2023. november 17. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

A finn miniszterelnök Petteri Orpo és a finn belügyminiszter Mari Rantanen egy közös csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lezárják Finnország négy határátkelőjét, mert a közelmúltban jelentősen megnövekedett az Oroszországból érkező illegális menekültek száma, írja az AP hírügynökség. Így szombattól

egészen jövő februárig lezárják a délkeleten található Imatra, Nirala, Nuijamaa és Vaalimma határállomásokat.

Erre reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, mélységesen sajnálják, hogy Finnország úgy döntött, hogy felbontja a két ország között működő jó kapcsolatot.

Rantanen szerint nem menekültügyről vagy bevándorlás politikáról van szó, és nem is számok a fontosak, hanem arról a moszkvai akcióról, hogy a hatóságok segítenek eljutni a szigorúan ellenőrzött határzónába olyan afrikai és közel-keleti migránsoknak, akiknek nincsenek megfelelő okmányaik. Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy a finn és az orosz határellenőrök évtizedeken át együttműködtek, és megállítottak mindenkit, aki megfelelő vízum vagy útlevél nélkül akart belépni az országokba.

A finn hatóságok szerint Oroszország az elmúlt hónapokban kezdte el engedélyezni főleg iraki, szíriai, török és szomáliai menekülteknek, hogy papírok nélkül jussanak el a határátkelőkhöz, hogy ott menedékjogot kérjenek a finnektől. Az információk szerint szeptember óta körülbelül 280 harmadik országból érkező migráns érkezett Finnországba Oroszországból.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy X-posztba azt írta, hogy teljes mértékben támogatja a Finnországban hozott intézkedéseket, és megköszönte a finn határőröknek, hogy védik az unió határait. Németországi látogatása során a finn elnök, Sauli Niinistö az újságíróknak arról beszélt, hogy az orosz akció hátterében az lehet, hogy Finnország nemrég NATO-taggá vált, ami nem tetszett Moszkvának.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az ország más határátkelői – Salla, Vartius, Raja-Jooseppi, Kuusamo – továbbra is nyitva áll az odaérkezők számára. Markku Hassinen, ellentengernagy hozzátette, hogy a finn határőrség kapcsolatban áll a határon állomásozó oroszokkal, de egyelőre nem kaptak választ arra, hogy Oroszország miért változtatott korábbi stratégiáján, és miért segíti a menekülteket abban, hogy úti okmányok nélkül is eljussanak a határhoz.

Egy az ügyet ismerő forrás az Euractivnak azt nyilatkozta, hogy a finn vezetőség célja, hogy elkerüljék azt, ami a lengyel-belarusz határnál alakult ki 2022-ben. Utalva ezzel arra migráns válságra, amit Lengyelország szerint Belarusz szervezett azért, hogy a bevándorlók ügyét politikai eszközként felhasználva nyomást gyakoroljon az unióra.

A szomszédos Norvégiában egyelőre nem tapasztalták azt, hogy több, okmány nélküli menekült érkezett volna a határhoz, mint korábban. „Figyelemmel követjük az eseményeket, és szükség esetén lezárjuk a határt” – mondta Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter az NTB norvég hírügynökségnek. Ezzel szemben Észtországba csütörtökön nyolc szomáliai migráns próbált megfelelő dokumentumok nélkül belépni Narva városán keresztül. „Nem valószínű, hogy ezek a szomáliai állampolgárok mindezt egyedül találták ki” – mondta Lauri Läänemets észt belügyminiszter, majd hozzátette, hogy az afrikai migránsokat vissza küldték Oroszországba. Az észt rendőrség és a határőrség hivatala is csütörtökön közölte, hogy szükség esetén kész lezárni a két ország közötti összes határátkelőhelyet.

Hét évre börtönt kapott a háborúellenes orosz aktivista

Másfél év pereskedés után az orosz bíróság hét év börtönre ítélte a háborúellenes orosz aktivistát, Szása Szkocsilenkót hamis információk terjesztése miatt. A 33 éves szentpétervári művész tavaly április óta van fogva, miután a szülővárosában háborúellenes üzenetekre cserélte egy szupermarket árcéduláit, írja az Euronews. Az ügyvédei a felmentéséért folyamodtak, mivel Szkocsilenko krónikus beteg. Cöliákiát diagnosztizáltak nála, valamint egy szívhibát is, ami miatt a szíve két-három másodpercre is leállhat. Így fennáll a veszély, hogy meghal a börtönben.

A kicserélt címkéken olyanok feliratok szerepeltek, mint: „Az orosz hadsereg megsemmisített egy iskolát Mariupolban. Körülbelül 400 ember bujkált odabent.” A művész nem tagadta, hogy kicserélte a címkéket, de visszautasította a vádat, miszerint hamis információkat terjesztett volna. Szkocsilenko nővére a BBC-nek azt mondta, hogy testvére megtestesíti mindazt, amit az orosz hatóságok gyűlölnek. „Művészi alkat, törékeny, leszbikus, ukrán vezetékneve van” – mondta Anna Szkocsilenko.

Nem ő volt az egyetlen, aki nyilvánosan fejezte ki a nemtetszését. A múlt hónapban körbejárt a sajtóban a hír, hogy megmérgezhették az orosz állami állami tévé volt műsorvezetőjét, aki élő adásban tiltakozott a háború ellen. Marina Ovszjannyikova azután került kórházba, hogy hirtelen lett rosszul párizsi lakásában. Később a Telegram-csatornáján közölte, hogy a kórházi vizsgálatok nem állapították meg mérgezést, valamint a híresztelésekkel ellentétben nem találtak semmilyen fehér port a lakása kilincsén.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!