Zelenszkij Orbánéknak: Ne adják meg Putyinnak az első idei győzelmét

2023. december 14. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtökön kezdődött uniós csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mondott videón. Ahogy arról korábban írtunk, az állam- és kormányfők ülésén szinte minden kérdés Ukrajnáról szól, többek között

  • az uniós csatlakozási tárgyalásainak kezdetéről, miután tavaly egyhangúlag megadták neki a tagjelöltséget;
  • és a kifutó 2023-as támogatását 2027-ig folytató, 50 milliárd eurós pénzügyi segítségről.

„A mai nap a történelmünk része lesz. Akár jó, akár rossz nekünk, a történelem mindent feljegyez” – mondta Orbán Viktoréknak. „Idén nem hibáztunk”, Európa méltósággal viselte ezt az évet gyávaság vagy döntésképtelenség nélkül, tartották az egységet.

„Mind rájöttetek arra, hogy nincs itt a félmegoldások vagy habozás ideje”, de fontos, hogy ma se zuhanjanak vissza a döntésképtelenségbe. „Senki sem akarja, hogy Európát megbízhatatlannak lássák”, „ma az elszántság vagy Brüsszelben, vagy Moszkvában lesz.

Az európaiak nem fogják megérteni, ha Putyin elégedett mosolya egy brüsszeli találkozó jutalma lesz.”

Sok uniós vezetővel beszélt (nem tette külön hozzá, de Orbán Viktorral például az argentin elnök beiktatásán). „Egyetlen olyan ellenérvet sem hallottam, hogy miért ne hajtsuk végre a tervet, amelybe egész Európa beleegyezett.”

Tavaly Ukrajna világos ajánlásokat kapott, hogyan haladjon előre, és szerinte ők elfogadták a kulcsfontosságú törvényeket ehhez. „Mindannyian – és hangsúlyozom: mindannyian – nagyon jól tudjátok, hogy minden kötelezettséget teljesítettünk.”

Az uniós menetrend világos volt: ma döntenek a tárgyalások megkezdéséről, márciusban pedig a tagállamok tárgyalási keretéről (ami alapján gyakorlatilag is elkezdhetnek egyeztetni).

A döntés szerinte nem a politikusok, hanem az emberek igényeiről szól, akik például a lövészárkokban vannak, és azoknak az európaiaknak is fontos, akik szerint nem eshetnek vissza a régi, eredménytelen széthúzásba.

Tíz éve az ukránok uniós zászlók alatt keltek fel. „Egy dolgot kérek: ne árulják el a népet és az Európába vetett hitét.”

Úgy látta, hogy az európaiak semmi előnyt nem látnának abból, ha Moszkvának engedne, ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenük és Európa ellen használná. „Ne adják meg neki az első – és egyetlen – győzelmet idén.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!