Az EU-párti Donald Tusk alakíthat kormányt Lengyelországban

2023. december 11. – 19:57

Az EU-párti Donald Tusk alakíthat kormányt Lengyelországban
Donald Tusk, a jobboldali-liberális Polgári Koalíció (KO) vezetője, Lengyelország következő miniszterelnöke 2023. december 11-én, miután a parlament bizalmat szavazott neki a kormányalakításhoz – Fotó: Alekszandra Szmigiel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Tusk és szövetségesei alakíthatnak kormányt Lengyelországban, miután az eddigi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki hétfőn délután 266/190 arányban elvesztette a bizalmi szavazást a lengyel alsóházban, írja a Guardian. Tuskot 248 képviselő támogatta 201 ellenében, így a kormányalakítás lehetősége mellett jelentős parlamenti többségre is számíthat.

A szavazást követő beszédében Donald Tusk elmondta, minden hibát ki fog javítani, hogy mindenki otthon érezhesse magát Lengyelországban, egyúttal köszönetet mondott a választóknak a támogatásért. Mint fogalmazott:

Szeretnék köszönetet mondani a lengyel nőknek és férfiaknak. Köszönöm, Lengyelország, ez egy csodálatos nap, nem nekem, hanem mindazoknak, akik mélyen hitték, hogy elűzzük a sötétséget, elűzzük a gonoszt. Együtt megoldunk mindent. Holnaptól tudjuk helyrehozni a hibákat, hogy kivétel nélkül mindenki otthon érezze magát.”

Tuskot számos európai politikus üdvözölte azután, hogy Andrzej Duda elnöktől megkapta a felkérést az új lengyel kormány megalakítására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, alig várja, hogy találkozzon Tuskkal az európai vezetők e heti brüsszeli csúcstalálkozóján. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üzenetében szintén gratulált, és mint hozzátette, Ukrajna és Lengyelország jövője az egységben van. Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola kijelentette, hogy nagy várakozással tekint a közös munka elé a virágzó Lengyelországért és egy erősebb Európáért.

Korábban részletesen elemeztük, hogyan tudta az összefogó lengyel ellenzék felülmúlni az eddigi kormányzóerőt, a Jog és Igazságosság pártot (PiS), amely ugyan megnyerte az október 15-i választást, kisebbségbe került a lengyel parlamentben. Ebben a cikkünkben arról olvashattak, hogy Tuskék győzelmével számos kérdésben találhatja egyedül vagy a szlovákokkal együtt gyengébb helyzetben magát Orbán Viktor miniszterelnök az uniós porondon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!