Elbukta a bizalmi szavazást a lengyel miniszterelnök, megnyílhat az út Donald Tusk kormányalakítása előtt

2023. december 11. – 17:33

Elbukta a bizalmi szavazást a lengyel miniszterelnök, megnyílhat az út Donald Tusk kormányalakítása előtt
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet tart a lengyel alsóházban, 2023. december 11-én – Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős különbséggel, 266/190 arányban utasította el a jelenlegi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kormányalakítási szándékát a lengyel parlament a hétfő délután megtartott bizalmi szavazáson, a Deutsche Welle beszámolója szerint. A jelenlegi kabinetet a Jog és Igazságosság PiS potenciális szövetségeseként számon tartott szélsőjobboldali Konföderáció is leszavazta.

Bár a kormányfői posztot 2017-óta betöltő politikus és az őt támogató PiS elvesztette többségét a Szejmben az október 15-én tartott választásokon, továbbra is a legnagyobb parlamenti párt a PiS-é, ezért Andrzej Duda lengyel elnök Morawieckit bízta meg kormányalakítással, nem pedig a parlamenti többséget szerző Donald Tusk vezette EU-párti erőket.

A bizalmi szavazás eredménye fordulópontot jelenthet, hiszen a törvények szerint Duda államfőnek hamarosan új jelöltet kell felkérnie a kormányalakításra, aki minden valószínűség szerint Tusk lesz, és erről még hétfőn dönthet a lengyel parlament.

Donald Tusk 2007 és 2014 közt Lengyelország miniszterelnöke, 2014 és 2019 közt pedig az Európai Tanács elnöke volt. Tusk a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy újjáépíti Lengyelország kapcsolatait Brüsszellel, hogy biztosítsa a hozzáférést országot övező jogállamisági viták miatt befagyasztott uniós forrásokhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!