Klímaaktivisták tiltakozásul zöld festéket öntöttek Velence fő csatornájába

2023. december 10. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Olasz környezetvédők aktivisták zöld festéket öntöttek a velencei Canal Grande vizébe, így tiltakozva az ellen, hogy szerintük nem történt előrelépés a dubaji COP28 klímacsúcson – írta a Reuters.

Az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista csoport tagjai egy transzparenst is kifüggesztettek a Rialto hídra, amelyen az állt: „COP28: Amíg a kormány tárgyal, mi egy hajszálon lógunk”. A csoport közlése szerint a környezetre ártalmatlan, fluoreszkáló hatást keltő festéket használtak az akcióhoz, ami néhány óra alatt teljesen feloldódott, és visszaállt a csatorna eredetei színe. A figyelemfelhívó akció után egy közleményt is kiadtak, amelyben azt írták: „Amíg a kormányok beszélnek, mi számoljuk a károkat és az állandó áradások és tüzek áldozatait.”

Velence polgármestere, Luigi Brugnaro elítélte az általa „ökovandalizmusnak” nevezett akciót, és felszólította az olasz hatóságokat, hogy büntessék meg az aktivistákat. A tiltakozás idejére szombaton leállították a hajóforgalmat a Canal Grande csatornán, és biztonsági okokból ellenőrizni kellett a csatorna vizét és a Rialto-híd nemrég felújított oszlopait – mondta a polgármester. „Velence egy törékeny város, amelyet szeretni és tisztelni kell! Ami sok, az sok!” – tette hozzá Brugnaro. A velencei akcióval egy időben az aktivisták Rómában, Milánóban, Torinóban és Bolognában is zöldre festették az ottani folyók vagy csatornák vizét.

Idén májusban egyszer már neonzöldre változott a velencei csatorna vize. Az akkori vizsgálatok megállapították, hogy a festék egyfajta nyomjelző, és teljesen ártalmatlan. A fluoreszkáló adalékot vízszivárgás esetén szokás a csövekbe vagy csatornákba fecskendezni, hogy könnyebben megtalálják a szivárgás helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!