Neonzöldre változott Velencében a lagúna vize, de aggodalomra semmi ok

2023. május 28. – 18:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fura látványra ébredtek vasárnap reggel Velence lakói, illetve a városba látogató sok ezer turista: a híres lagúna vize élénkzöldre változott.

Fotó: Stringer
Fotó: Stringer

A fura jelenség a város egyik fő nevezetessége, a Rialto-híd környékén a legerősebb. A rendőrség mintát vett a vízből, hogy azt laborban kiértékelve kiderüljön, mi került a vízbe, illetve a térfigyelő kamerák felvételein keresik, mi történhetett.

Frissítés 05. 19. 9:24: A velencei prefektus, Michele Di Bari sürgős megbeszélést hívott össze a rendőrség a tűzoltóság és a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség részvételével, amely vízmintavételt végzett. Az első adatok azt mutatták, hogy a Rialtónál kiömlött neonzöld festék egyfajta nyomjelző, és teljesen ártalmatlan. A fluoreszkáló adalékot vízszivárgás esetén szokás a csövekbe vagy csatornákba fecskendezni, hogy könnyebben megtalálják a szivárgás helyét. A helyzet tehát nem veszélyes a lakosság egészségére nézve, azt viszont még vizsgálják, hogy az anyag mikor és hogyan került a lagúnába – írta az Ansa olasz hírügynökség.

Érdekesség, hogy 1968-ban egy argentin művész egyszer már hasonló zöldre festette a híres velencei csatornák vizét, hogy a környezetszennyezés ellen tiltakozzon.

Velencében amúgy már teljes erővel pörög a turistaszezon, sőt, ezen belül is egy kisebb csúcspontra számítanak az éppen zajló Vogalonga regatta evezősverseny miatt.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!