Izrael: Benyugtatózva adta át túszait a Hamász

2023. december 5. – 08:42

frissítve

Izrael: Benyugtatózva adta át túszait a Hamász
Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az izraeli erők behatoltak a Gázai övezet déli részére, Hán Júniszt is támadják.
  • Vlagyimir Putyin szerdán Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe látogat.
  • IDF: Az izraeli csapatok körülvették a dzsabáliai menekülttábort.
  • December negyedikével bezárólag 56 palesztin, 4 izraeli és 3 libanoni újságíró és médiamunkás halálát erősítették meg.

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be azokkal a ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben, akiket erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsít – írja Antony Blinken külügyminiszter nyilatkozata alapján az MTI. A döntés nem teljesen új, Joe Biden elnök november közepén már belengette ezeket a szankciókat.

Közleménye szerint az amerikai kormány által kedden életbe léptetett új vízumkorlátozások olyan személyeket vesznek célba, akik feltételezése szerint „összefüggésbe hozhatók a béke, a biztonság vagy a stabilitás aláásásával Ciszjordániában, ideértve az erőszakos vagy az olyan egyéb cselekményeket, amelyek hatására mások nem férnek hozzá alapvető szolgáltatásokhoz”.

Antony Blinken a dokumentumban konkrét személyeket nem nevezett meg, viszont tudatta, hogy a büntetőintézkedéssel sújtott személyek közvetlen családtagjai szintén vízumkorlátozás alá eshetnek.

A közlemény a döntés előzményeként tünteti fel, hogy az Egyesült Államok többször felhívta az izraeli kormány figyelmét arra, hogy tegyen többet az olyan szélsőséges telepesek felelősségre vonásáért, akik erőszakos támadást követtek el palesztinok ellen Ciszjordániában. Az Egyesült Államok saját jogkörben kész lépéseket tenni az erőszakos zsidó telepesekkel szemben, Biden pedig többször is elfogadhatatlannak nevezte a szóban forgó támadásokat.

A bejelentés azzal zárul, hogy az Egyesült Államok továbbra is mindent elkövet az erőszakos cselekmények elkövetőinek elszámoltatása érdekében, függetlenül attól, hogy kik az elkövetők és kik az áldozatok.

„A továbbiakban is kapcsolatban leszünk Izraellel, hogy világossá tegyük számára: többet kell tennie azért, hogy megvédje a palesztinokat a szélsőséges támadásoktól”

– írta Blinken. Hozzátette, hogy ugyanígy a Palesztin Hatóság figyelmét is felhívják arra, hogy fékezze meg a zsidókat megtámadni akaró szélsőséges palesztinokat.

Az izraeli egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője kedden bejelentette, hogy a Hamász benyugtatózva adta át túszait a Vörös Kereszt munkatársainak. Az Egyiptomon keresztül Izraelbe szállított izraeli túszok minden esetben alapos átvizsgáláson esnek át, ennek során fedezték fel szervezetükben a clonazepam nevű hatóanyagot, mely egyebek mellett a Magyarországon is népszerű Rivotril alapját is képezi.

A Nemzetközi Vöröskereszt járműve az Egyiptommal közös rafahi határállomás felé tart Gázából a Hamász által szabadon engedett egyik izraeli orosz tússzal 2023. november 26-án – Fotó: Belal Al Sabbagh / AFP
A Nemzetközi Vöröskereszt járműve az Egyiptommal közös rafahi határállomás felé tart Gázából a Hamász által szabadon engedett egyik izraeli orosz tússzal 2023. november 26-án – Fotó: Belal Al Sabbagh / AFP

Dr. Hágár Mizráhi szerint a terrorszervezet azért diktált nyugtatókat túszainak, hogy azok „nyugodtnak, boldognak és feldobottnak tűnjenek az ötven napos fizikai bántalmazás és pszichológiai terror ellenére is”. A szakember arról nem beszélt, hogy a clozanepamot milyen módszerrel mutatták ki a volt túszok szervezetében.

(Times of Israel)

Egy hétfői, a Wall Street Journal birtokába jutott jelentés szerint Izrael készen állna a Hamász Gázai övezetben kialakított alagútrendszerének elárasztására. Ehhez a Földközi-tengerből szivattyúznának vizet. A lap amerikai tisztviselőktől úgy tudja, hogy az Izraeli Védelmi Erők a múlt hónapban öt nagy vízszivattyút állítottak fel a gázai al-Shati menekülttábor közelében, amelyek több ezer köbméter víz szivattyúzásával heteken belül képesek elárasztani az alagutakat. A lap forrása szerint Izrael a múlt hónapban tájékoztatta az Egyesült Államokat a tervről, de még nem döntött arról, hogy végrehajtja-e azt.

Azt nem tudni, hogy az izraeli hadsereg még a túszok kiszabadítása előtt hozzálátna-e az alagutak elárasztásához. A jelentés szerint a Biden-adminisztrációban vegyes fogadtatás érte a tervet: egyes tisztviselők aggodalmukat fejezték ki miatta, míg mások azt mondták, hogy támogatják Izraelt. (Times of Israel)

Franciaország bejelentette, hogy hat hónapra befagyasztotta a Hamász vezetőjének, Jahja Szinvarnak a vagyonát. A döntés a Francia Köztársaság hivatalos lapjában jelent meg, és annak értelmében a Jahja Szinvar tulajdonában, birtokában vagy ellenőrzése alatt álló „pénzeszközöket és gazdasági forrásokat” befagyasztották. Szinvar franciaországi vagyonának mértékét nem közölték. A feltételezések szerint Szinvar volt az a vezető, aki az október 7-i, Izraelt ért támadást kitervelte. (Guardian)

Étolajat cipelő férfi az egyik oldalon, zsák lisztért, teáért vagy takaróért küzdő két másik férfi a másik oldalon – ilyen jelenetekről számolt be a Gázai övezet központi részén fekvő Deir al-Balah városából a CNN. A városban a légicsapás nemcsak a házakat, utcákat, de egy pékséget is elpusztított. A lakosok szerint a csapás az éjszaka folyamán történt, és reggelre férfiak, nők és gyerekek ástak a romok között. De ezúttal nem a szeretteik után kutattak. Kétségbeesetten kerestek élelmiszert és más alapvető ellátmányt.

Palesztinok kutatnak a holmijaik után az izraeli támadásokban lerombolt épületek romjai között a gázai Deir al Balahban, 2023. december 04-én – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu / AFP
Palesztinok kutatnak a holmijaik után az izraeli támadásokban lerombolt épületek romjai között a gázai Deir al Balahban, 2023. december 04-én – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu / AFP

Az október 7-e ta tartó háború miatt a Gázai övezetben egyre nagyobb a nélkülözés, a túlélésért küzdő emberek fosztogatásokról számoltak be. Október 9. óta Izrael akadályozza a vízhez, élelmiszerhez és áramhoz való hozzáférést az övezetben, ahol több mint 2 millió palesztin él. A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 15 899 ember halt meg Gázában azóta, hogy Izrael megkezdte ottani hadjáratát. (CNN)

Az ENSZ gázai segélyszervezete, az UNRWA megerősítette, hogy meghalt további 19 dolgozója, így október 7. óta összesen 130 UNRWA-dolgozót öltek meg. Az UNRWA nem közölt további részleteket arról, hogy hol és mikor halt meg a további 19 ember.

A segélyszervezet közölte, hogy közel egymillió kitelepített embernek nyújtanak menedéket 99 létesítményében Gáza középső és déli részén, beleértve Hán Júnisz és Rafah területét.

Arról is beszámoltak, hogy a Gáza középső részén található Deir Al Balah-ban az egyik iskola megrongálódott egy vasárnapi csapás következtében, míg egy másik iskola Hán Júniszban rongálódott meg. Eközben Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a segélyszervezet új menekülttáborokat nyithat az egyiptomi határon fekvő Rafahban, ahová sok ezer, a Gázai övezetben lakóhelyét elhagyni kényszerült személy menekült.

„Hamisak azok az állítások, amelyek szerint az ENSZ több ezer sátorral rendelkezik és új menekülttáborok megnyitását tervezi Rafahban” – mondta. (CNN)

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin egynapos látogatást tesz az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába. A téma az izraeli-Hamász háború, illetve a kétoldalú kapcsolatok, valamint más nemzetközi kérdések lesznek. Emellett a héten az iráni elnököt is fogadja Moszkvában – a látogatásokról Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője adott tájékoztatást. Azt is mondta, hogy az orosz elnök szerdán utazik.

Putyin útját először hétfőn jelentette be Jurij Uzsakov külügyi tanácsadó, aki akkor még nem közölte a látogatások időpontját. (Guardian)

Az izraeli csapatok „befejezték a Gázai övezet északi részén fekvő dzsabáliai menekülttábor bekerítését” – közölte kedden az izraeli hadsereg. A tábort, amely Gáza egyik legnagyobb menekülttábora, az elmúlt napokban újabb izraeli csapások érték, miután egy hetig tartó tűzszünet véget ért.

Az IDF közleményében azt írta, hogy „a Hamász erődítményei ellen hajtottak végre műveletet Dzsabáliában; az IDF és az ISA [biztonsági ügynökség] erői célzott rajtaütést hajtottak végre a Hamász egyik parancsnoki és irányító központja ellen”.
Az IDF azt is közölte, hogy „átvette az ellenőrzést kulcsfontosságú katonai állások felett, ahonnan támadásokat hajtottak végre az IDF csapatai ellen”.

Izraeli katonák Dzsabáliában – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Izraeli katonák Dzsabáliában – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

A hadsereg tájékozatása szerint fegyvereket és kilövőállványokat találtak „civil településeken”, és „lokalizálták és megsemmisítették a Gázai övezet északi részén, egy lakóház kertjében talált rakétákat”.

(CNN)

A Fehér Ház is elítélte hétfőn, hogy egy philadelphiai kóser étterem előtti antiszemita incidensbe torkollt vasárnap egy palesztinpárti szimpátiatüntetés. „Ez antiszemitizmus, és semmi nem jogosíthat föl senkit, hogy célba vegyen egy izraeli ételeket kínáló éttermet, csak mert nem ért egyet az izraeli politikával” – mondta a Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, hozzátéve, hogy ez világosan felfedte azt a könyörtelen és értelmetlen kettős mércét, amely olyan jellemző az antiszemitizmusra.

Vasárnap délután palesztinbarát tüntetők a kóser falafelező előtt népirtással vádaskodó antiszemita rigmust skandáltak. Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója szerint az eset egyértelműen nem békés tiltakozás, hanem égbekiáltó antiszemitizmus. „Az éttermet azért vették célba, és támadták meg, mert a tulajdonosa zsidó és izraeli. Ez a gyűlölet és elvakultság a történelem sötét időszakát idézi” – írta Shapiro az X-en. (MTI)

Tegnap kora este óta megállás nélkül nehéz tüzérségi ágyúzás, könyörtelen légicsapások és tömeges bombázások zajlanak Hán Júnisznál. A lakóházak és közintézmények – iskolák, kórházak, egészségügyi központok és üzletek – túlnyomó többsége Hán Júnisz keleti részén teljesen megsemmisült – számolt be az Al Jazeerának Hani Mahmoud, aki a lap számára tudósított a helyi eseményekről. Mahmoud szerint a mentőautók sem tudták evakuálni a sebesülteket a támadások során. (Guardian)

Robbanások fénye Hán Júniszban október 4-én éjjel – Fotó: Said Khatib / AFP
Robbanások fénye Hán Júniszban október 4-én éjjel – Fotó: Said Khatib / AFP

Közzétette hétfőn legfrissebb jelentését a Committee to Protect Journalists (Bizottság az Újságírók Biztonságáért. A csoport 1992-ben kezdte meg a halálesetek regisztrálását, és arra jutottak, hogy szerintük ez a háború hozta el eddig a legdrámaibb hónapot az újságírókat illetően.

December negyedikével bezárólag 56 palesztin, 4 izraeli és 3 libanoni újságíró és médiamunkás halálát erősítették meg. Eddig összesen 11 újságíró sérült meg,
3 újságíró eltűnését és 19 újságíró letartóztatását jelentették.

A háború leghalálosabb napja az újságírók számára a Hamász támadásának napja, október 7. volt: ekkor hat újságírót öltek meg. A második leghalálosabb nap november 18. volt, amikor öten haltak meg.

Amikor az AFP és a Reuters hírügynökségek azt kérték az izraeli hadseregtől, hogy segítség újságíróikat biztonságban átvészelni a látogatást, a hadsereg közölte, hogy hogy nem tudja garantálni az újságíróik biztonságát.

Izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buldózerek hatoltak be a Gázai övezet déli részére Hán Júnisz közelében. Az izraeli katonai járműveket a Gázai övezet észak-déli főútjának déli szakaszán látták, és „golyókat és harckocsilövedékeket lőttek ki az autókra és azokra az emberekre, akik megpróbáltak átkelni a területen” – mondta az AFP hírügynökségnek egy szemtanú, Moaz Mohammed.

Izrael novemberben nagyrészt elfoglalta Gáza északi felét. Az egy hete tartó tűzszünet pénteki összeomlása óta gyorsan benyomultak a déli területekre. A Hamász egyik szövetségese a Reutersnek elmondta, hogy harcosai heves összecsapásokat vívtak izraeli katonákkal Hán Júnisztól északra és keletre.

Az izraeli tankok a határon túlról behajtottak Gázába, és elvágták a fő észak-déli útvonalat – közölték a Reuterssel helyi lakosok. (Guardian)

  • Beszámolók szerint megint bombázta Izrael a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júniszt. Korábban az övezet északi részéről délre terelték a palesztin civileket, most azt a részt támadják.
  • Az izraeli hadsereg tagadja a korábban a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint előre tudtak a Hamász támadási terveiről.
  • A Human Rigths Watch szerint Izrael nem tesz megfelelő óvintézkedéseket a civilek védelmére.
  • Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint Netanjahut háborús bűnösként fogják bíróság elé állítani.
  • Az Egészségügyi Világszervezet szerint többen halhatnak meg a Gázai övezetben betegségekben és az orvosi ellátás hiányában, mint a bombázásokban.
  • Újabb információk jelentek meg arról, hogy az izraeli hadsereg vezetése tudhatott a Hamász támadási terveiről. Sőt, a 12-es izraeli tévécsatorna szerint a támadás előtt néhány órával figyelmeztették az izraeli hadsereg vezetőit, de nem adtak semmilyen parancsot a védelem előkészítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!