Putyin kamuellenzékéhez vezetnek egy ukrán gyermekotthonból elhurcolt kislány nyomai

2023. november 23. – 19:00

Putyin kamuellenzékéhez vezetnek egy ukrán gyermekotthonból elhurcolt kislány nyomai
Forrás: Igor Kastyukevich / Telegram

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin egyik kulcsfontosságú politikai szövetségese örökbe fogadott egy kisgyereket, akit egy ukrán gyermekotthonból vittek el – derül ki a BBC Panoráma című műsora által feltárt dokumentumokból és az ügyről írt terjedelmes cikkből.

Szergej Mironov, egy orosz kamuellenzéki párt 70 éves vezetője szerepel egy kétéves kislány örökbefogadási nyilvántartásában. A kislányt 2022-ben vitte magával egy nő, aki a politikus házastársa. Az adatok szerint a kislány személyazonosságát Oroszországban megváltoztatták. Szergej Mironov, a szalonellenzéki Igazságos Oroszország párt elnöke voltaképp Putyin támogatója. A lap megkereste a politikust, aki nem reagált a kérdésekre.

A Margarita nevű kislány egyike volt annak a 48 gyereknek, akit elvittek a herszoni regionális gyermekotthonból, miután az orosz katonák átvették az irányítást a város felett. Egyúttal ő is egyike annak a közel 20 000 gyereknek, akiket az ukrán kormány szerint az orosz erők a 2022-es orosz-ukrán háború kezdete óta deportáltak.

Az év elején a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök és gyermekjogi biztosa, Maria Lvova-Belova ellen ukrán gyerekek illegális deportálása miatt, akiket az oroszok ellenőrzése alatt álló területekre vittek. Az orosz kormány rendre azt állítja, hogy nem deportálja az ukrán gyerekeket, csupán evakuálja őket, hogy megvédje őket a háború veszélyeitől (erről bővebben itt írtunk). A BBC Victoria Novikova ukrán emberi jogi biztossal együtt derítette ki, mi történt Margaritával és a többi gyerekkel. Novikova összeállított egy bizonyítékokat tartalmazó dossziét az ukrán főügyészségnek, amelyet a tervek szerint át fognak adni az ICC-nek.

Felbukkan egy lila ruhás nő

A Margarita körüli rejtély azzal indult, hogy 2022 augusztusában egy lila ruhás nő jelent meg a herszoni gyermekkórházban. Itt kezelték az akkor tízhónapos Margaritát hörghurut miatt. Ő volt egyébként a helyi gyermekotthon legfiatalabb lakója. Az otthonban olyan gyerekeket gondoztak, akiknek egészségügyi problémáik voltak, illetve akiknek a szülei elvesztették felügyeleti jogukat vagy meghaltak. Margarita anyja nem sokkal a szülés után lemondott róla, apja holléte ismeretlen volt. Dr. Natalija Ljutyikova a csecsemők kezelését vezette a kórházban, úgy emlékezett vissza rá, hogy Margarita mosolygós baba volt, aki nagyon szívesen bújt az emberekhez.

A lila ruhás nő „a moszkvai gyermekügyek vezetőjeként mutatkozott be” – emlékszik vissza Dr. Ljutyikova. Herszon akkor hatodik hónapja volt orosz megszállás alatt. Nem sokkal azután, hogy a nő távozott, Dr. Ljutyikova elmondása szerint több telefonhívást is kapott egy oroszok által kinevezett tisztviselőtől, akit nem sokkal korábban helyeztek a gyermekotthon élére. Ő azt követelte, hogy Margaritát azonnal küldjék vissza az otthonba.

Egy héten belül Margaritát kiengedték a kórházból. Másnap reggel ara kérték a gyermekotthon dolgozóit, hogy készítsék fel a kislányt az utazásra.

„Féltünk, mindenki félt” – mondta Ljubov Szajko, az otthon egyik gondozónője a BBC-nek. A kislányért érkező orosz férfiak némelyike elmondása szerint katonai stílusú terepszínű nadrágban volt, egyikük fekete szemüvegben és aktatáskával a kezében jelent meg. „Olyan volt, mint valami film” – mondta az ápolónő.

Hét héttel később Igor Kasztyukevics, egy katonai ruhába öltözött orosz parlamenti képviselő érkezett az otthonba, és más hivatalnokkal együtt elkezdte megszervezni a többi gyerek, köztük Margarita féltestvére, Maxim deportálását.

„Kivették őket a kezünkből és kikísérték őket” – mondta Szajko. Kasztyukevics a Telegramon tett közzé videókat, amelyekben látható, amint a gyerekeket a kinti ruhájukba felöltöztetve buszokba és mentőkbe kísérik, majd elhajtanak velük. „A gyerekeket biztonságos körülmények közé viszik a Krím-félszigetre” – mondta Kasztyukevics az elmondások szerint, miközben összeterelték a gyerekeket. Az orosz parlamenti képviselő humanitárius küldetésként állította be az eseményt. A Krímet 2014-ben annektálta Oroszország Ukrajnától.

Inna Varlamova, a lila ruhás nő – Fotó: Yana Mantratova / Telegram
Inna Varlamova, a lila ruhás nő – Fotó: Yana Mantratova / Telegram

A BBC Victoria Novikovával együtt öt hónapon át próbálta felkutatni Margaritát és a többi 47 gyereket. Elveszett gyerekeket találni egy olyan hatalmas területen, mint a több mint 17 millió négyzetkilométeres Oroszország, nem könnyű feladat – írja a lap. Az első feladat az volt, hogy beazonosítsák azt a titokzatos lila ruhás nőt, aki 2022 augusztusában kipécézte magának Margaritát a kórházban. Victoria hozzájutott egy orosz dokumentumhoz, amely egy engedély volt Margarita átszállítására egy moszkvai kórházba orvosi vizsgálatokra.

A dokumentumon Inna Varlamova neve szerepel. A közösségi médiában elvégzett kutakodás megerősítette, hogy ő a titokzatos lila ruhás nő.

A BBC kutatócsoportja ezután megmutatta Varlamova fényképét Dr. Ljutyikovának, aki beazonosította, hogy valóban ő az a nő, aki meglátogatta Margaritát a gyermekosztályon. További kutatások után arra jutottak, hogy Varlamova az orosz parlamentben dolgozik, bár nem derült ki, hogy pontosan milyen pozícióban; és kiderült az is, hogy a Moszkva melletti Podolszkban van egy ingatlana.

„Megfejtettük a rejtély egy részét. De maradtak még kérdések” – összegez cikkében a BBC. „Margaritának nem volt szüksége speciális vizsgálatra” – jelentette ki Dr. Ljutyikova arra az éjszakára utalva, amikor elvitték. „Akkor miért kell ilyen messzire elvinni egy kisgyereket?”

A 20 000 elhurcolt gyerekből eddig 400 tért vissza

Aztán jött egy kulcsfontosságú adat: a BBC kutatócsoportja hozzájutott egy születési anyakönyvi kivonathoz, amelyet tavaly decemberben állítottak ki egy 14 hónapos Marina nevű kislányról. A gyermek szüleit Inna Varlamova és Szergej Mironov néven említi az irat. A dokumentum szabálytalan, nem a gyerek születéséről kiállított eredeti irat.

Az állítólagos Marina születésnapja 2021. október 31-e volt – épp ezen a napon született Margarita is. „Amikor láttam, hogy Marina születésnapja ugyanaz, mint Margaritáé, azt mondtam, bingó!”

– lelkendezett az ukrán emberi jogi biztos.

Névtelen orosz forrásoktól a BBC csapata megkapta Margarita örökbefogadási nyilvántartását. Margarita Prokopenkót örökbefogadó apja, Szergej Mironov után Marina Mironovára keresztelték át. Szülőhelye a papírok alapján az oroszországi Podolszk.

Az orosz kormány közölte, hogy nincs tudomása Margarita esetéről, és nem is kívánja kommentálni az ügyet.

A Genfi Egyezmény határozza meg, mi minősül háborús bűnnek; és kimondja, hogy háború idején tilos civilek kitoloncolása kivéve, ha ez biztonsági vagy kényszerítő katonai okokból elengedhetetlen, és ideiglenes. Az egyezmény tiltja a gyermek családi állapotának megváltoztatását is.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes márciusban arra kérte az oroszokat, ne adoptáljanak „Ukrajnából elrabolt gyerekeket”. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon arra figyelmeztette az orosz állam által szervezett örökbefogadási akcióban részt vevő családokat, hogy „ezeket az árvákat illegálisan deportálták Ukrajna ideiglenesen megszállva tartott területeiről”. Az ukrán politikus azzal fenyegette a „nevelőszülőket” és a „gyámokat”, hogy előbb vagy utóbb felelniük kell tetteikért.

A 20 000 deportált gyerek egy része az elfoglalt területekről begyűjtött hadiárva – bár az oroszok nem törik össze magukat a szülők felkutatására –, más részüket az árvaházakból viszik el, de vannak olyan gyerekek is, akiket ötletszerűen hurcolnak el „árvaként” orosz területre.

Tetjana Pavelko, a herszoni gyermekkórház ápolója örökbefogadott lányát tartja kezében. A kórház személyzete súlyos betegségeket bizonyító hamis papírokkal több árvaházi gyermeket mentettek meg az orosz deportálástól a megszállás alatt – Fotó: Chris Mcgrath / Getty Images
Tetjana Pavelko, a herszoni gyermekkórház ápolója örökbefogadott lányát tartja kezében. A kórház személyzete súlyos betegségeket bizonyító hamis papírokkal több árvaházi gyermeket mentettek meg az orosz deportálástól a megszállás alatt – Fotó: Chris Mcgrath / Getty Images

Az orosz kormány olvasatában „helytelen” azt állítani, hogy Oroszország nem engedélyezi ukrán gyermekek örökbefogadását a frissen orosznak nyilvánított régiókból. Mint mondják, ma már Ukrajna nagy részét orosznak tekintik, az ott élőket pedig állampolgáraiknak, köztük a gyerekeket is.

Ukrajna szerint az Oroszországba elhurcolt 19 546 gyerek közül kevesebb mint 400 tért vissza. Oroszország vitatja ezeket a számokat. Moszkva azt mondja, újraegyesíti a gyerekeket a családjukkal, ha jogos követelések érkeznek, és a család elutazik értük. Sok szülő azonban nem tudja, hol van a gyereke, és a megtalálásuk és visszaszerzésük nehéz és összetett folyamat.

„Az idő nem a mi oldalunkon áll”

A BBC írt Szergej Mironovnak és Inna Varlamovának is, egyebek mellett azt kérdezték tőlük, hol van most Margarita, de kérdéseikre nem kaptak választ.

A herszoni gyermekotthonban egyetlen olyan gyerekről tudnak, akit visszavittek Ukrajnába: ősszel a hároméves Viktor Puzikot a Krím térségéből vitte haza az édesanyja. A kisfiú az intézményben várt műtétre.

Victoria Novikova meg akarja találni az összes gyereket, aki a herszoni gyermekotthonból tűnt el, de attól tart, hogy hamarosan elhalványulnak a nyomok. „Az idő nem a mi oldalunkon áll” – mondja.

„A probléma az, hogy [az orosz hatóságok] megpróbálják törölni a gyerekek személyazonosságát azzal, hogy orosz születési anyakönyvi kivonatot vagy akár útlevelet állítanak ki nekik”

– idézi a BBC.

Mindeközben nem adta fel a reményt, hogy Margaritát visszajuttassa Ukrajnába. Egyelőre nem talált olyan rokonokat, akik örökbefogadnák a kislányt, ezért az ukrán kormány őt nevezte ki a kislány törvényes gyámjának.

Azt tervezi, hogy beadja a kérvényt az orosz hatóságokhoz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!