Az Európai Bizottság vizsgálata szerint a palesztin fejlesztési támogatások nem mennek terrorizmusra

2023. november 21. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kedden elfogadott jelentése nem talált bizonyítékot arra, hogy a palesztinoknak szánt uniós támogatások nem olyan helyre jutnak, ahová szánták azokat, beleértve a terrorizmust is. A felülvizsgálat alapján a testület utóbbi években megerősített ellenőrző mechanizmusai és biztosítékai jól működnek.

A legújabb magyar nemzeti konzultáció egyik kérdését az vezeti fel, hogy „Brüsszel az elmúlt években sok százezer euróval támogatott palesztin szervezeteket. A támogatás egy része a Hamász terrorszervezethez is eljutott.”

Eric Mamert, az Európai Bizottság vezető szóvivőjét hétfőn többek között épp a Hamászról szóló részről kérdezték újságírók. Válaszul arról beszélt:

„ahogyan én, úgy ön is tudja, hogy ezek az állítások teljesen valótlanok”.

Az ellenőrzést Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért is felelős biztos jelentette be két nappal a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadásainak kezdete után.

Az Európai Bizottságban a biztosok „kollégiuma” egyhangúlag dönt. A keddi ülésükön jóváhagyott felülvizsgálat eredményéről korábban már a Financial Times és a Politico is írt, és mindkét lap megerősítette, hogy az eredmény szerint nem jutott terrorszervezetekhez pénz, ami alapján nem a biztosi testület vizezte fel utólag a dokumentumot.

A teljes jelentésben több mint száz projektet vizsgáltak meg, amelyek folyamatban vannak.

A bizottsági közlemény alapján a felülvizsgálatban nem voltak benne a humanitárius segélyek, csak a fejlesztési pénzek. Utóbbiak, köztük például az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének és a – Gázai övezetet uraló Hamásszal rivális, Ciszjordániában hatalmon lévő Fatah vezette – Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatások Várhelyi Olivérhez tartoznak. A biztos a jelentés kiadásának alkalmából hangsúlyozta, hogy további intézkedésekkel erősítik meg a már létező biztosítékokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!