Oroszország még több VPN-szolgáltatás betiltásával küzd tovább a szabad internet ellen

2023. november 20. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább nehezítené a nem az állami akaratot tükröző internetes tartalmakhoz való hozzáférést Oroszország, ahol hamarosan bővíthetik a betiltott VPN-szolgáltatások (az elnevezés az angol virtual private network szavak rövidítése) listáját egy orosz közlekedési minisztériumtól kiszivárgott dokumentum szerint, írja a Hvg.hu.

A Torrentfreak blog birtokába került felsorolásban negyvenkilenc olyan szolgáltatás neve szerepel, amelyek használatával bárki eltűnhet a hatóságok szeme elől, így személyes adatai, valamint az általa meglátogatott weboldalakkal kapcsolatos információk sem jutnak a hatóságok birtokába.

A VPN-felhasználók olyan blokkolt oldalakat is elolvashatnak, amelyeken nem a különleges katonai művelet, vagyis az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború valóságát elkendőző propaganda üzenetei jelennek meg, hanem független, nyugati beszámolók.

A portál szerint a listát a minisztériumhoz tartozó közlekedési intézményekhez küldték el, vélhetően azért, hogy kiderüljön, mekkora nehézséget okozna, ha az eddig 167 VPN-szolgáltatást tartalmazó összeállítást ezekkel bővítenék tovább. Érdekesség, hogy a felsorolásban szerepel a Kínai Nagy Tűzfal, vagyis a kínai állami cenzúramegoldásának megkerülésére kifejlesztett, nyílt forráskódú Shadowsocks is. Ez felveti a kérdést, hogy az orosz cenzorok értik-e ez utóbbi fogalmat, illetve azt, hogy a Shadowsocks-t nem tudják betiltani, hiszen az sokféle változatban létezhet.

A közelmúltban akkor olvashattak a VPN-ek jelentőségéről amikor megírtuk, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Magyar Állandó Értekezlet sajtótájékoztatóján bejelentette a nemzeti virtuális tér január 1-én elinduló tesztidőszakát. Ebben a regisztrált felhasználók a világ bármely pontjáról elérhetik a magyar közszolgálati média műsorait, illetve bizonyos hivatali ügyeiket is elintézhetik. A VPN már az Ukrajnával szemben folytatott agresszió kezdete előtt slágerré vált az orosz internetezők körében, az okokról ebben a cikkünkben olvashattak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!