Oroszország küzd, hogy az emberek ne férjenek hozzá a szabad internethez

2023. augusztus 10. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Bár 2017-óta illegális Oroszországban az úgynevezett VPN-ek (Virtual Private Network, magyarul virtuális magánhálózat), vagyis az internet korlátozásának megkerülésére alkalmas szolgáltatások használata, ezek a 2022. február vége óta tartó háború kezdetétől egyre népszerűbbé váltak, de most fordulópont közeledik.

A Brit hadügyminisztérium napi jelentését a Guardian szemlézte és mint írják, Oroszország további fokozott erőfeszítéseket tesz, hogy ne lehessen VPN segítségével hozzáférni például a háborúval kapcsolatos, nem államilag ellenőrzött oldalakhoz és tartalmakhoz. A jelentés szerint a legnépszerűbb ilyen szolgáltatások már elérhetetlenné váltak több orosz régióban, így az ott élők nem olvashatják az objektív nemzetközi hírforrásokat sem.

A korlátozások mellett Oroszország elrettentő kampányt is indított, amelyben a VPN-ek használatának állítólagos veszélyeire próbálja felhívni a lakosság figyelmét. Az üzenetekben írják, a felhasználók személyes adatait veszélyeztetik virtuális magánhálózatok.

A Telex korábbi cikkében részletesen olvashat arról, hogy miért és hogyan próbál leszakadni Oroszország a globális internetről, illetve milyen akadályokba ütközik ez a törekvés.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!