Nem kap áramot a külső fővezetékről a zaporizzsjai atomerőmű

2023. augusztus 10. – 19:58

Másolás

Vágólapra másolva



Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben az éjjel megszűnt a 750 kilovolt feszültségű külső fővezeték áramellátása – jelentette be az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom.

Az üzemeltető azt írja, hogy az erőművet át kellett kapcsolni az egyetlen rendelkezésre álló tartalékvezetékre, amit ha lekapcsolnak, újabb teljes áramszünet lehet. Tarasz Tkacs, az Enerhoatom megbízott ügyvezető igazgatója szerint

ha a külső áramellátás teljesen megszűnik, az erőmű fő keringtető szivattyúi kikapcsolnak, a reaktor „természetes keringető” üzemmódba kapcsol. Ebben az esetben sürgősen le kell hűteni.

A közlemény szerint a létesítményt „illegitim és felkészületlen” orosz vezetés irányítja, amely semmilyen felelősséget nem vállal a nukleáris és sugárbiztonságért. Épp ezért sürgették, hogy a létesítmény feletti teljes ellenőrzést vissza kell adni a „legális üzemeltetőnek”, vagyis az Enerhoatomnak.

A zaporizzsjai atomerőmű jelenleg nem termel áramot. A létesítmény Európa legnagyobb teljesítményű, az orosz–ukrán frontvonal közvetlen közelében fekvő – megszállás alatt álló – atomerőműve. Hat reaktorblokja közül öt „hideg leállás” üzemmódban van július 25. óta, egyedül a négyes reaktor van „forró leállásban” az erőmű gőzellátásának biztosítása érdekében.

(MTI, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!