170 ezren tüntettek Madridban az új spanyol kormány ellen

2023. november 18. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 170 ezer ember vonult végig szombaton Madrid utcáin, hogy tüntessenek az új spanyol kormány amnesztiatörvénye ellen – írta a Reuters.

Spanyolország több városában napok óta zajlanak a tüntetések a november elején ismét beiktatott miniszterelnök, Pedro Sánchez és kormánya ellen. A Szocialista Munkáspárt (PSOE) elnöke a júliusban tartott általános választás után csak a baszk (PNV) és katalán (Junts per Catalunya) regionális pártok támogatásával tudta megtartani a hatalmát. Az alku részeként teljes amnesztiát ígért a katalán függetlenségi törekvés valamennyi résztvevőjének, köztük a Belgiumba menekült Carles Puigdemont volt katalán elnöknek is. A szeparatista katalán vezetők ellen korábban lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával indult eljárás Spanyolországban.

Az amnesztiatörvény a 2014-ben megrendezett katalán függetlenségi konzultáció és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik, de ennél egy szélesebb, 2012-től 2023-ig tartó időszakot ölel fel.

A spanyol amnesztiatörvény ellen tüntetők Madridban 2023. november 18-án – Fotók: Susana Vera / Reuters A spanyol amnesztiatörvény ellen tüntetők Madridban 2023. november 18-án – Fotók: Susana Vera / Reuters
A spanyol amnesztiatörvény ellen tüntetők Madridban 2023. november 18-án – Fotók: Susana Vera / Reuters

A tervezett amnesztiatörvény óriási felháborodást váltott ki Spanyolországban. A most szombati, madridi felvonulás volt az eddigi legnagyobb megmozdulás a törvénytervezet ellen, a hatóságok 170 ezerre becsülték a tüntetők számát. Alberto Núñez Feijóo, az ellenzéki konzervatív Néppárt vezetője és Santiago Abascal, a szélsőjobboldali Vox párt vezetője is részt vett a civil csoportok által szervezett felvonuláson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!