Újra a szocialista Pedro Sánchez lett Spanyolország miniszterelnöke

2023. november 16. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát csütörtökön Madridban, írja az MTI.

A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak. Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége.
Pedro Sáncheznek beiktatásához esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait. A PSOE október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval.

Pedro Sánchezt összesen nyolc parlamenti párt képviselői választották miniszterelnökké, köztük két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), akiknek feltétele ehhez a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály volt.

Pedro Sanchez, miután megnyerte a következő miniszterelnök megválasztásáról szóló parlamenti szavazást a madridi képviselőházban november 16-án – Fotó: Javier Soriano / AFP
Pedro Sanchez, miután megnyerte a következő miniszterelnök megválasztásáról szóló parlamenti szavazást a madridi képviselőházban november 16-án – Fotó: Javier Soriano / AFP

A törvényjavaslatot, amely megszüntetné „a büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét” azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2012 és 2023 közötti időszakban, hétfőn terjesztette be a szocialista párt a parlamentnek.

Az amnesztia ellen csaknem két hete zajlanak folyamatos tüntetések a PSOE madridi székházánál. Szerda este mintegy kétezren tiltakoztak, akik közül többen ismét összetűzésbe kerültek a hatóságokkal. Tizennégy tüntetőt előállítottak, kilenc embert pedig a mentősöknek kellett ellátniuk, köztük egy rendőrt is.

A tüntetések miatt a miniszterelnök-választást megerősített biztonsági intézkedések között tartották meg, a rendőrség már napokkal korábban kordont vont a parlament alsóházának épülete köré.

A csütörtöki ülésnap kezdete előtt egy csoport több szocialista képviselőt inzultált, akik a biztonsági zónán kívül reggeliztek egy vendéglátóhelyen. A rendőröknek kellett elkísérniük őket a parlament épületéhez, de az egyik politikust így is eltalálták egy tojással.

A miniszterelnök-választáson nemmel szavazó jobboldali ellenzéki pártok a parlamenti vita során élesen bírálták az amnesztiatörvényt, amelyet alkotmányellenesnek tartanak. Az amnesztiatörvény, miután az alsó- és a felsőház is megtárgyalja és szavaz róla, várhatóan tavasszal léphet hatályba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!