Több tízezren tüntettek a tervezett katalán amnesztia ellen Spanyolországban

2023. november 12. – 22:01

Több tízezren tüntettek a tervezett katalán amnesztia ellen Spanyolországban
A Puerta del Sol tér Madridban 2023. november 12-én – Fotó: Oscar del Pozo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezren tiltakoztak Spanyolország számos városában a katalán szeparatista vezetőknek amnesztiát biztosító, készülő törvény ellen a konzervatív Néppárt (PP) felhívására vasárnap, írja a Reuters.

Csütörtökön jelentették be, hogy a Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal a most ügyvivő miniszterelnök Pedro Sánchez kormányfővé választásáról. Sáncheznek saját pártja 121 képviselője mellett további 55 támogató szavazatra van szüksége ahhoz, hogy újból kormányfő lehessen. Ehhez már csak a Baszk Nacionalista Párt (PNV) együttműködése hiányzik.

Sánchezt október elején kérte fel a posztra IV. Fülöp király, miután a júliusi általános választásokon győztes PP elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását. A jogszabályi határidők szerint november 27-ig kell megszavaznia a parlamentnek az új kormányfőt, ellenkező esetben január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban.

Sánchez és a Junts per Catalunya megállapodásának része az amnesztiatörvény is. A szocialisták várhatóan a jövő héten nyújtják be a parlamentnek az amnesztiatörvény javaslatát, amely a 2014-ben megrendezett függetlenségi konzultáció, és a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazás miatt jogi eljárás alá vont személyekre vonatkozik, de ennél egy szélesebb, 2012-től 2023-ig tartó időszakot ölel fel.

Sánchezt keményen támadták politikai ellenfelei a megállapodás miatt. „Nemet mondunk az amnesztiára, nemet a büntetlenségre és igent az egyenlőség Spanyolországára” – hangsúlyozta Madridban elmondott beszédében Alberto Núnez Feijóo. Mint mondta, Spanyolországnak olyan miniszterelnöke lesz, aki „megvásárolta” újraválasztását partnereinek büntetlenségével. Azt mondta, addig nem maradnak csendben, amíg új parlamenti választásokat nem tűznek ki.

A spanyol főváros főtere, a Puerta del Sol zsúfolásig megtelt a spanyol nemzeti és európai uniós zászlókat lengető tömeggel, írja az MTI. A magasba tartott transzparensek némelyikére Sánchez arcképe mellé a „Hazug!” és az „Áruló!” jelzőket írták. „Spanyolország nem eladó” – skandálta többször is a tömeg.

A tüntető tömegben a szélsőjobboldali Vox párt is képviseltette magát. Santiago Abascal pártelnök újságíróknak nyilatkozva folyamatos tiltakozóakciókra szólított fel az elkövetett „államcsínnyel” szemben.

A PP a fővárosban egymillió résztvevőről számolt be, míg a hatóságok szerint 80 ezren vehettek részt a demonstráción. Barcelonában a helyi rendőrség szerint 6 ezren, Granadában 30 ezren, Sevillában pedig 50 ezren tüntettek. Voltak tiltakozások Málagában, Palmában és Valenciában is.

Az amnesztia ellen hetek óta zajlanak tüntetések Spanyolországban. A PSOE madridi székházánál kilenc napja minden este tiltakozók gyűlnek össze. A megmozdulás több alkalommal is összetűzéshez vezetett a helyszínt biztosító rendőrökkel. Vasárnapra virradó éjjel heten megsebesültek, köztük négy rendőr, és 13 embert őrizetbe vettek, köztük öt fiatalkorút. A hatóság tájékoztatása szerint a tiltakozók többsége békés, azonban a közéjük vegyülő radikális csoportok konfliktusokat okoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!