Szlovákia leállította az Ukrajnának szánt hadisegélyt

2023. november 8. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy a nemzetközi nyilvánosság figyelme az Ukrajna ellen indult orosz invázióról az elmúlt egy hónapban a gázai háborúra tevődött át, az orosz-ukrán konfliktusban is pörögnek az események. Összefoglalónk a háború 623. napjának eseményeiről a Guardian, a Reuters és az MTI alapján.

  • A Robert Fico vezette új kormány szerdai ülésén leállította az Ukrajnának szánt hadisegély szállítását. Az előző kormány által előkészített szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna. Szlovákia az előző kormányzat idején 13 katonai segélycsomagot hagyott jóvá és szállított le Ukrajnának, hivatalos közlés szerint 671 millió euró (több mint 251 milliárd forint) értékben, azonban Robert Fico – választási ígéretéhez híven – ezt a gyakorlatot felfüggesztette, és a jövőben csak humanitárius szállítmányokra korlátozza a Kijevnek juttatandó segítséget.
  • Robbanást jelentettek Oroszország Rosztov kormányzóságának egyik katonai célokat is szolgáló repteréről.
  • Az Oroszország által annektált Donyeck megye Donyeck nevű székhelyét a helyi, oroszbarát kormányzat szerint súlyos tüzérségi csapás érte, melyben legalább hat civil vesztette életét, a sérültek száma a tízet is meghaladja.
  • Megérkezett Romániába az első öt darab F-16-os gép Hollandiából; a kétüléses gyakorlóváltozatok az ukrán pilóták kiképzését szolgálják.
  • Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna több, nyugati gyártmányú légvédelmi rendszert állított hadrendbe az utóbbi időkben, miután energiaügyi minisztere, az Egyesült Államokban tárgyaló German Galuscsenko szerint az utóbbi hetekben 60 alkalommal érte támadás a civil energiaszolgáltató infrastruktúrát. Oroszország tavaly ősszel is célba vette az energiaellátás kulcslétesítményeit, azonban – elsősorban a relatíve enyhe télnek köszönhetően – akkor Ukrajna megúszta a tömeges áramkimaradásokat, a víz- és fűtéshiányt.
  • A számos diverzánsakcióért felelős ukrán katonai hírszerzés bejelentette, hogy „helyi ellenálló szervezetekkel” együttműködve ők robbantották fel a szakadár „tagköztársaság”, Luhanszk egyik politikusát az autójába rejtett bombával.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!