Orosz telefonbetyárok tréfálták meg Giorgia Melonit, a diplomáciai főtanácsadója vitte el a balhét

2023. november 3. – 17:45

Orosz telefonbetyárok tréfálták meg Giorgia Melonit, a diplomáciai főtanácsadója vitte el a balhét
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök részt vesz az Egyesült Királyság mesterséges intelligenciáról szóló biztonsági csúcstalálkozóján 2023. november 2-án – Fotó: Leon Neal / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott az olasz miniszterelnök diplomáciai főtanácsadója, miután Giorgia Meloni hosszasan beszélgetett telefonon azzal az orosz humoristapárossal, akik tavaly Karácsony Gergelyt Vitalij Klicskóként csörgették meg.

„Nem kezeltük jól ezt az ügyet, mindannyian sajnáljuk” – mondta a Reuters cikke szerint Meloni, és bejelentette, hogy a diplomáciai főtanácsadója, Francesco Talo nagykövet – vállalva a felelősséget – távozik posztjáról. A 65 éves diplomata korábban a NATO és Izrael olasz nagyköveteként, valamint afganisztáni és pakisztáni megbízottként szolgált, és az eredeti tervek szerint az év végén ment volna nyugdíjba.

A Vovan és Lexus néven ismert orosz humoristák egy afrikai ország magas rangú politikusának adták ki magukat, amikor felhívták az olasz miniszterelnököt. Arra panaszkodtak Meloninak, hogy Afrika már nem is kérhet segítséget az európai szervezetektől, mert „az EU összes pénze Ukrajnának megy”. Az olasz kormányfő egyetértett a felvetéssel, és azt mondta, olyan megoldást kell találni, amely mindkét fél számára elfogadható, és nem sérti a nemzetközi jogot.

A beszélgetés során szóba került a migráció és az ukrán gabonaexport, de Meloni megpróbálta megtudni az állítólagos afrikai tisztviselők véleményét arról is, hogy a nigériai puccs szerintük Franciaország elleni lépés volt-e. „Köztünk marad” – mondta az orosz humoristáknak az olasz miniszterelnök.

A La Repubblica cikkére Meloni hivatala közleményben reagált: „Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy magukat az Afrikai Unió Bizottságának elnökeként kiadó szélhámosok léptek kapcsolatba Meloni miniszterelnökkel.” Az eset még szeptember 18-án történt, és azért eshetett meg, mert Meloni akkor épp intenzív erőfeszítéseket tett, hogy elmélyítse kapcsolatait azokkal az afrikai vezetőkkel, akikkel szeptember 19. és 21. között folytatott megbeszéléseket az ENSZ Közgyűlésén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!