Közzétették a videót arról, ahogy Karácsony Gergelyt átveri az orosz Klicsko-imitátor

2022. augusztus 8. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június végén maga Karácsony Gergely főpolgármester számolt be arról, hogy átverték: egy hitelesnek tűnő meghívást kapott valakitől, aki Vitalij Klicskónak adta ki magát, és a videóhívás alatt úgy is beszélt is nézett ki, mint a kijevi polgármester, menet közben azonban világossá vált, hogy csalásról van szó. „Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem” – írta akkoriban Karácsony.

Most, több mint egy hónappal később a csalók – a Vovan és Lexus néven ismert orosz humoristapáros – közzétettek egy videót a beszélgetésről.

Karácsony Gergely a beszélgetés alatt – részlet a fentebbi linken elérhető videóból
Karácsony Gergely a beszélgetés alatt – részlet a fentebbi linken elérhető videóból

A videót megnézve látható, ahogy az egyre furcsább kérdések és ajánlatok elől Karácsony egyre inkább próbál kitérni, és nagyrészt semmitmondó válaszokat ad. A készítők lejárató szándéka azonban világos, nemcsak abból, amilyen irányba az ál-Klicsko tereli a beszélgetést, de az is ezt az érzést erősíti, hogy a videót sűrűn akasztják meg vágások, ami egy bizonyítéknak szánt felvétel esetében legalábbis szokatlan. Bár a videóra tréfaként (prank) hivatkoznak a megosztók, azt írják, kiderül belőle, hogy „mit gondol valójában Budapest polgármestere Orbán Viktor magyar elnökről”, illetve hogy „Karácsony örömmel támogatta Klicsko és Zelenszkij ajánlatát, hogy segítsenek a pártjának megnyerni a következő választásokat és »megbaszni az összes konzervatívot«”, ami a videót megnézve nem pontosan így történt.

A beszélgetés első felében valóban az ukrajnai helyzetről és a magyar kormány hozzáállásáról van szó. Karácsony itt valóban kritikus a kormánnyal, ami aligha meglepetés egy ellenzéki politikustól. A hívás ott kezd furcsa irányt venni, amikor az ál-Klicsko arról kezd el beszélni, hogy milyen nagy probléma, hogy Magyarországon a gyerekek nem választhatják meg a nemüket. Karácsony erre láthatóan meglepődik, majd udvarias, de kitérő választ ad: „A toleráns társadalom az azt jelenti, hogy mindenki azzá válhat, akivé teremtették… Szerintem most a béke a megteremtése a legfontosabb, és mi Budapesten egy toleráns várost építünk, és tudom, hogy Kijev is ilyen város lenne, hogyha nem lenne háború.”

Ezután az ál-Klicsko arról kezd beszélni, hogy a következő magyarországi választáson Ukrajnából segíteni fogják Karácsonyt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is „segíteni fogja az ön pártját a következő választáson”, mert „le kell váltanunk a jelenlegi rendszert Magyarországon” – azaz pontosan azt ajánlgatja, amivel a magyar kormány a választási kampány alatt az ellenzéket és az ukrán kormányt vádolta: hogy bele akarnak szólni a magyar belügyekbe.

Karácsony először erre is csak udvariassági választ ad, arról beszél, hogy nagyon soká lesznek a következő parlamenti választások, a legutóbbit pedig elvesztették, „részben a háború okozta félelmeket használta ki az Orbán, de a gazdasági problémák olyan nagyok, hogy semmi nem tart örökké, még Orbán Viktor hatalma sem”. Az átverő viszont nem akarja elengedni a kérdést, megismétli, hogy igazán segíteni akarnak neki a jövőben. Karácsony erre is válaszolni kezd, de az ál-Klicsko belevág a szavába azzal, hogy „az Európai Unió tagjai vagyunk, úgy gondolom, európaiak vagyunk, harcolnunk kell a konzervatívok ellen, és megbaszni mindet”. Erre Karácsony részéről csak zavart nevetés a válasz, míg a hívás alatt mellette ülő segítője a meglehetősen szokatlan hangnemű segítségnyújtási ajánlat tompításaként hozzáteszi, hogy természetesen nagy megtiszteltetés lenne Klicsko támogatása a következő választáson – a felvételt pedig itt elvágják.

Ismert tréfamesterek gyanított orosz állami hátszéllel

Messze nem Karácsony volt az első, aki az orosz páros áldozatává esett. Vovan és Lexus polgári neve Vlagymir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov, és átverték már a madridi, berlini, bécsi polgármestertől Emmanuel Macronon, Boris Johnsonon, Recep Tayyip Erdoğanon, Bernie Sandersen, Alekszandr Lukasenkón és Justin Trudeau-n át egészen Elton Johnig. Magában a videóhívásban deepfake technológiát használnak az áldozatok megtévesztéséhez.

Bár Vovan és Lexus kritikusai szerint több jel is arra utal, hogy az akcióikhoz támogatást kaphatnak az orosz titkosszolgálatoktól. Erre utal szerintük nemcsak az, hogy túlnyomó többségében Oroszországgal, Vlagyimir Putyin elnökkel, illetve a vele baráti viszonyt ápoló politikusokkal kritikus célpontokat szemelnek ki; hanem az is, hogy a hívások megszervezése és lebonyolítása a világ vezetőivel olyan felkészültséget igényel, amellyel valószínűtlen, hogy magukban dolgozó humoristaként rendelkeznének; illetve hogy az orosz állami hírügynökség is rendre beszámol az akcióikról, ahogy most Karácsony esetében is. Vovan és Lexus ezeket a feltételezéseket rendre elutasítja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!