Melonit is felhívták a Karácsonyt telefonon átverő oroszok

2023. november 1. – 18:12

Melonit is felhívták a Karácsonyt telefonon átverő oroszok
Giorgia Meloni az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt Brüsszelben, 2023. október 26-án – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is felhívta az az orosz humoristapáros, akik tavaly Karácsony Gergelyt Vitalij Klicskóként csörgették meg.

A Vovan és Lexus néven ismert orosz humoristák egy afrikai ország magas rangú politikusának adták ki magukat, és arra panaszkodtak Meloninak, hogy Afrika már nem is kérhet segítséget az európai szervezetektől,

mert „az EU összes pénze Ukrajnának megy”.

Meloni egyetértett a felvetéssel, és azt mondta, hogy olyan megoldást kell találni, amely mindkét fél számára elfogadható, és nem sérti a nemzetközi jogot. „Van néhány ötletem arra vonatkozóan, hogyan kezeljük ezt a helyzetet, de várom a megfelelő pillanatot, hogy előjöhessek velük” – írja a La Repubblica.

A beszélgetés során Meloni azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás „talán nem a várakozásoknak megfelelően halad”, illetve több kialakult válsághelyzetre is utalt, többek között a bevándorlásra, az inflációra és az energiaárak emelkedésére.

Az oroszok megpróbálták provokálni Melonit az állítólagos orosz nacionalizmussal és a náci kollaboráns Bandera kultuszával kapcsolatban, azonban

az olasz miniszterelnök ebbe a kelepcébe nem sétált bele. „Ezzel nem értek egyet. Inkább Putyinnak van problémája a nacionalizmussal”

– mondta. Amikor Banderáról kérdezték, azt mondta: „Nem ismerem őt. Az ukránok azt teszik, amit tenniük kell, és ami helyes. Mi pedig megpróbálunk segíteni nekik.”

Az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban azt mondta: „Ha hagyjuk, hogy Oroszország zsaroljon minket, akkor egyre rosszabb lesz a helyzet, de ha nem találunk más megoldást, akkor ez a probléma kezelhetetlenné válik. Valahogy ki kell másznunk belőle.”

Meloni panaszkodott az Afrikából érkezőkre is. „A helyzet meglehetősen bonyolult: az év eleje óta több mint ezer ember érkezett, főként Tunéziából. A helyzet minden fronton nagyon nehéz, a humanitárius része, a logisztika, a biztonsági helyzet. Úgy látom, hogy a bevándorlás még növekedhet is az Afrikában, különösen a Száhel-övezetben kialakuló helyzet miatt.”

Kemény szavakkal illette uniós kollégáit is, amiért szerinte magára hagyták Olaszországot, pedig a bevándorlás az EU-t és az ENSZ-t is érinti. „A probléma az, hogy

a többieket ez nem érdekli. Nem vették fel a telefont, amikor hívtam őket.

Egyetértenek abban, hogy Olaszországnak magának kell megoldania ezt a problémát. Ez egy nagyon ostoba álláspont.”

Nem titkolva Franciaországgal szembeni ellenérzéseit, Meloni megpróbálta megtudni az állítólagos afrikai tisztviselők véleményét, vajon a nigériai puccs szerintük Franciaország elleni lépés volt-e. „Köztünk marad” – mondta az orosz humoristáknak az olasz miniszterelnök.

A La Repubblica többször is kereste Meloni hivatalát, amely végül egy közleményben reagált: „Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy magukat az Afrikai Unió Bizottságának elnökeként kiadó szélhámosok léptek kapcsolatba Meloni elnökkel.” Az eset még szeptember 18-án történt, és azért eshetett meg, mert Meloni akkor épp intenzív erőfeszítéseket tett, hogy elmélyítse kapcsolatait azokkal az afrikai vezetőkkel, akikkel szeptember 19. és 21. között folytatott megbeszéléseket az ENSZ Közgyűlésének alkalmával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!