Fico tárgyalni akar arról, hogy Szlovákia visszatoloncolhassa Magyarországra a menekülteket

2023. október 31. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Világosan tudatni akarjuk mindenkivel, hogy Szlovákia felkészült, védeni fogja területét az illegális migrációtól” – mondta Robert Fico régi-új szlovák miniszterelnök a Pozsony–Rajka határátkelőnél tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján. Fico szerint Szlovákia képes lesz megállítani a menekülteket a mintegy 650 kilométer hosszú magyar–szlovák határon, beleértve a zöldhatárt is – írta a Parameter.sk.

A tájékoztatón kiderült, hogy Szlovákia lovakkal, kutyákkal, hőkamerákkal felszerelt autókkal és néhány drónnal akarja megállítani a menekülteket. Sőt, a rajkai határátkelőre még egy vízágyút is beállítottak. „Feltérképeztük, hogy a határ melyik részén fordul elő leggyakrabban az illegális határátlépés, ezért a legfontosabb technikát ezeken a szakaszokon összpontosítjuk” – mondta Fico, azt azonban sem ő, sem Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter nem árulta el, hogy pontosan hány rendőrt és katonát fognak a határra vezényelni.

Fico szerint minden egyes illegális migránst le fognak tartóztatni, és megpróbálják őket visszatoloncolni Magyarországra. Ugyanakkor Fico azt elismerte, hogy erről még nem sikerült megegyeznie a magyar kormánnyal. „Előkészületben van egy látogatás Magyarországra, ahol a readmissziós megállapodásból következő kötelezettségek teljesítéséről akarunk tárgyalni, de ez a találkozó még további előkészítő tárgyalásokat igényel” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

Október elején Szlovákia már visszaállította a határellenőrzést a magyar határon, mivel az országba az utóbbi hónapokban a korábbinál több migráns érkezett. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint 2023-ban több mint 46 ezer illegális migráns lépte át a magyar–szlovák határt. A hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy emiatt komoly katonai erőt irányítanak a magyar határra. Azt mondta, amíg nem ellenőrzik az illegális migrációt, addig terroristák érkezhetnek az országukba. Hozzátette, hogy a Gázai övezetben kialakult helyzet csak növeli a terrorveszélyt Szlovákiában.

Szeptember elején mi is megnéztük, mi a helyzet a határnál az Ipolyságnál, helyszíni riportunk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!