A maine-i ámokfutó családja hónapokkal a mészárlás előtt jelezte a rendőrségnek, hogy a férfinak mentális gondjai lehetnek

2023. október 31. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A maine-i ámokfutó hozzátartozói a tömegmészárlás előtt öt hónappal felvették a kapcsolatot a helyi seriffel, és jelezték neki, hogy a lőfegyveroktató férfi komoly mentális problémákkal küzdhet – írja a Guardian. A helyi seriffhivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint hiába voltak intő jelek, mégsem tudták megakadályozni a tragédiát.

A 40 éves Robert Card október 25-én fegyverrel ment be a Maine állambeli Lewistonban egy bowlingpályára és egy étterembe, ahol agyonlőtt 18 embert, 13-at pedig megsebesített. A hatóságok ezután hajtóvadászatot indítottak a férfi ellen, akinek a holttestét péntek este találták meg egy folyó közelében, úgy tűnik, magával is végzett. Egyelőre vizsgálják, mi lehetett a támadó indítéka. A tragédiáról, és arról, hogy mit lehet tudni a lövöldözőről, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint miután a család májusban bejelentést tett, a Sagadohoc megyei seriffhivatal felvette a kapcsolatot Card tartalékos egységének tisztviselőivel, akik biztosították a rendőrséget, hogy beszélni fognak Carddal, és gondoskodnak arról, hogy orvosi ellátásban részesüljön. A férfi július közepén beszámíthatatlanul kezdett viselkedni, hangokat hallott, és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog a Maine állambeli Saco katonai kiképzőbázison, ezért két hétre beutalták egy mentális betegeket ellátó egészségügyi intézménybe. Egyelőre nem lehet tudni, milyen feltételekkel engedték ki.

Szeptember 15-én a rendőrség – a hadsereg kérésére – felkereste Card otthonát, hogy felmérjék az állapotát. De nem találták otthon, ahogy másnap sem. A seriffhivatal ezután országos körözést adott ki ellene, azzal a figyelmeztetéssel, hogy „fegyveres és veszélyes”. Ekkorra már Card tartalékos egységének a vezetői is úgy döntöttek, hogy elveszik tőle a hadsereg által kiadott lőfegyvereket, a férfit „nem bevethetőnek” nyilvánították, és többször is megpróbálták felvenni vele a kapcsolatot. A rendőrség eközben Card bátyjával lépett kapcsolatba, aki azt mondta nekik, hogy megpróbálja biztonságba helyezni azokat a lőfegyvereket, amikhez Cardnak hozzáférése lehetett.

A férfi a támadás előtt három hónappal megpróbált hangtompítót vásárolni egy auburni fegyverboltban, de elutasították, miután a fegyvervásárlás előtt kitöltendő kérdőíven bejelölte, hogy kezelték már pszichiátriai intézetben. Card online rendelte meg a hangtompítót – ehhez a szövetségi hatóságok jóváhagyása is szükséges, amit a férfi meg is kapott, bár ezt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor, az átfutási idő ugyanis több hónapos is lehet. Az átvételnél azonban újabb tesztet kellett kitöltenie, ezen bukott el. A fegyverbolt tulajdonosa szerint a férfi higgadtan fogadta az elutasítást, és azt mondta, visszajön, amint konzultált az ügyvédjével.

A lövöldözés után a rendőrség számos fegyvert foglalt le a férfi lakóhelyén, amiket a hatóságok közlése szerint feltehetően legálisan vásárolt. Azt egyelőre vizsgálják, hogy az október 25-i mészárlást előre kitervelte-e.

A hatóságokon egyre nagyobb a nyomás, hogy magyarázatot adjanak arra, mi vezethetett a lövöldözéshez, ami a legtöbb halálos áldozatot követelő amerikai tömegmészárlás a tavaly Texasban, az Uvalde-i iskolában történt mészárlás óta. Maine állam kormányzója hétfőn tartott sajtótájékoztatót az ügyben, de nem volt hajlandó információkat közölni arra vonatkozóan, hogy mire jutott eddig a nyomozás. Azt viszont megígérte, hogy felülvizsgálják Maine fegyvertartási törvényeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!