Tovább tart a hajtóvadászat a 18 embert lemészároló amerikai lövöldöző ellen

2023. október 26. – 18:55

Tovább tart a hajtóvadászat a 18 embert lemészároló amerikai lövöldöző ellen
A gyanúsított Robert Card a rendőrség által kiadott fotón – Forrás: Lewistoni Rendőrség

Másolás

Vágólapra másolva

18 halottja van eddig az amerikai Maine állambeli Lewistonban szerda este történt lövöldözésnek, amiben egy férfi egymás után két helyszínen is tüzet nyitott az emberekre – jelentette be magyar idő szerint csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján Janet Mills kormányzó. Az áldozatok közül nyolcat azonosítottak, tíznél még folyik az eljárás.

A gyanúsított egy bowlingpályán és egy étteremben lőtt rá az emberekre, az előzetes vizsgálat szerint egy gépkarabélyt használt. A két helyszín pár perces autóútra, körülbelül négy mérföldre (6,5 km) van egymástól. A fegyveres a bowlingpályán hat férfit és egy nőt ölt meg, az étteremnél pedig hét férfit a létesítményben, egyet pedig előtte lőtt le.

A rendfenntartó erők tagjai járőröznek egy iskola közelében a Maine államban található Lisbon Fallsban, a Lewistonban történt lövöldözés után 2023. október 26-án – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters
A rendfenntartó erők tagjai járőröznek egy iskola közelében a Maine államban található Lisbon Fallsban, a Lewistonban történt lövöldözés után 2023. október 26-án – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

15 sérültet szállítottak összesen a Central Maine Healthcare Centerbe, közülük hárman a kórházban belehaltak a lőtt sérülésekbe. Két sérültet az orvosok elláttak és hazaengedtek, kettőt pedig átszállítottak másik kórházakba. A nyolc jelenleg ott kezelt közül ötnek stabil, háromnak pedig kritikus az állapota – mondta a központ főorvosa.

Janet Mills mindenkit arra kért, hogy segítse a hatóságokat a menekülő tettes elfogásában. A rendőrség egyértelműen azonosította az elkövetőt, a 40 éves Robert Cardot, aki képzett lőfegyveroktató, tartalékos katona,

a feltételezések szerint rendőrségi adóvevővel rendelkezik, és nyomon követi a hatóságok mozgását.

A hírek szerint a férfi mentális problémákkal küzdött, „hangokat hallott”, de cselekményének indítéka egyelőre nem világos. A gyanúsított tartózkodási helyét továbbra sem ismerik, a járművét megtalálták a Lewiston városával szomszédos Lisbonban.

A lövöldöző kézre kerítésében több száz nyomozó vesz részt, a helyi, állami és szövetségi hatóságokat is mozgósították, különleges egységek is a helyszínre érkeztek, valamint a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei.

A rendőrség a kutatás érdekében több települést lezárt, és a lakosság biztonsága érdekben elrendelte, hogy mindenki maradjon otthon, az iskolák is zárva tartanak.

Janet Mills demokrata kormányzó arról is beszámolt, hogy többször beszélt Joe Biden elnökkel, illetve az adminisztráció tagjaival, akik minden szövetségi erőforrást megígértek. Biden a fegyverviselés szabályozásának szigorítását sürgette.

Az USA eddigi legtöbb halálos áldozattal járó lövöldözése 2017-ben volt, amikor 58 embert öltek meg egy Las Vegas-i countryzenei fesztiválon. 2019 augusztusában pedig 23-an haltak meg, amikor amikor egy fegyveres AK-47-es puskával tüzet nyitott a vásárlókra egy plázában. Évente átlagosan 22 embert ölnek meg Maine államban, az állami rendőrség adatai szerint a gyilkosságok száma 2012 óta évente 16 és 29 között van.

Lewiston egy körülbelül 38 ezer fős város Maine államban, Portlandtől 35 mérföldre van északra. Az USA egyik legbiztonságosabb városaként tartották számon eddig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!