Fegyveres lövöldözőt üldöz a rendőrség az USA-ban, akár 22 halálos áldozat is lehet

2023. október 26. – 05:54

Fegyveres lövöldözőt üldöz a rendőrség az USA-ban, akár 22 halálos áldozat is lehet
Útlezárás Lewistonban – Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: a halálos áldozatok száma végül 18 fő lett, 13-an pedig megsebesültek a maine-i tömegmészárlásban.

Sokan meghaltak, és 50-60 ember megsebesült az amerikai Lewiston városában, miután egy férfi két helyszínen is tüzet nyitott. A hatóságok hivatalos számokat még nem közöltek, de a CNN 22 halálos áldozatról ír, a BBC szerint minimum 16 ember halt meg.

Maine állam rendőrsége arra kérte az embereket, hogy maradjanak az otthonaikban, mert a lövöldözőt még nem kapták el. A gyanúsítottat, egy tartalékos katonát több száz rendőr üldözi, a város fontos útjait lezárták, az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, és nem nyitottak ki a hivatalok, önkormányzati intézmények sem. A város központi kórháza azt közölte, hogy a környező kórházakkal közösen látják el a sérülteket.

A gyanúsított az eddigi információk szerint többek között egy bowlingpályán és egy étteremben lőtt rá az emberekre, az előzetes vizsgálat szerint egy gépkarabélyt használt. A két helyszín pár perces autóútra, körülbelül négy mérföldre (6,5 km) van egymástól.

A rendőrség a 40 éves Robert Cardot azonosította gyanúsítottként, Androscoggin megye seriff hivatala két fotót is közzétett róla a Facebookon, és azt írták, hogy továbbra is szabadlábon van. A képen egy szakállas férfi látható, puskával a kezében.

A rendőrség szerda esti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója azt mondták, hogy a gyanúsított tartózkodási helyét nem ismerik, több száz rendőr keresi, a járművét ugyanakkor már megtalálták a Lewiston városával szomszédos Lisbonban, közzé is tettek róla fotókat. A CNN szerint a városban biztonsági okokból csütörtökön nem nyitnak ki a hivatalok, és itt is arra kérték az embereket, hogy zárkózzanak be az otthonukba.

Az AP egy hírszerzési dokumentumra hivatkozva azt írja, Robert Cardot lőfegyver-oktatónak képezték ki az amerikai hadsereg egyik Maine állambeli tartalékos kiképzőintézetében. A nyáron két hétre beutalták egy mentális betegeket ellátó egészségügyi intézménybe, konkrét részleteket ugyanakkor nem tudni az állapotáról. A dokumentum szerint a férfi arra panaszkodott, hogy hangokat hall, és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog a Maine állambeli Saco katonai kiképzőbázisán.

A Reuters cikke szerint Joe Bident folyamatosan tájékoztatják a helyzetről. Az amerikai elnök telefonon beszélt Janet Mills maine-i kormányzóval, Angus King és Susan Collins szenátorokkal, valamint Jared Golden képviselővel, és a Fehér Ház közleménye szerint teljes szövetségi támogatást ajánlott fel.

Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters, Joseph Prezioso / AFP Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters, Joseph Prezioso / AFP
Fotó: Nicholas Pfosi / Reuters, Joseph Prezioso / AFP

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint az FBI segíti az állami és helyi bűnüldöző szerveket, de Amerikai Belbiztonsági Minisztérium (DHS) is azt közölte, hogy szorosan együttműködik a szövetségi, állami és helyi partnereivel.

Ha hivatalosan is megerősítik a 22 halálos áldozatot, ez lehet az USA egyik legdurvább mészárlása.

Az USA eddigi legtöbb halálos áldozattal járó lövöldözése 2017-ben volt, amikor 58 embert öltek meg egy Las Vegas-i countryzenei fesztiválon. 2019 augusztusában pedig 23-an haltak meg, amikor amikor egy fegyveres AK-47-es puskával tüzet nyitott a vásárlókra egy plázában. Évente átlagosan 22 embert ölnek meg Maine államban, az állami rendőrség adatai szerint a gyilkosságok száma 2012 óta évente 16 és 29 között van.

„Összetört a szívem. Nem találom a szavakat. A másodperc töredéke alatt a feje tetejére állt a világ. Nagyszerű embereket veszítünk el” – írták a lövöldözés egyik helyszínének, a Schemengees Bar and Grill Facebook-oldalán csütörtök délelőtt.

Lewiston egy körülbelül 38 ezer fős város Maine államban, Portlandtől 35 mérföldre van északra. Az USA egyik legbiztonságosabb városaként tartották számon eddig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!