Amerika egyik legbiztonságosabb kisvárosát lőtte szíven a hajtóvadászat végén holtan talált ámokfutó

Legfontosabb

2023. október 28. – 21:28

Amerika egyik legbiztonságosabb kisvárosát lőtte szíven a hajtóvadászat végén holtan talált ámokfutó
A hatóságok sajtótájékoztatója, miután a 18 embert meggyilkoló Robert Card holttestét megtalálták 2023. október 28-án – Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt hittem, hogy egy asztal dőlt a padlóra, vagy valami ilyesmi. Senki sem sikoltozott. Senki sem tudta, mi történt” – mondta Chad Vincent a New York Timesnak arról a lövöldözésről, ami szerdán történt a Maine állambeli Lewistonban. Nem meglepő, hogy Vincent nem gondolt egyből fegyveres támadásra:

Maine állam, és főleg Lewiston az Egyesült Államok legbiztonságosabb vidékeinek számítottak – mostanáig.

Egy ámokfutó fegyverrel ment be egy bowlingpályára és egy étterembe, ahol agyonlőtt 18 embert, 13-at pedig megsebesített. A hatóságok ezután hajtóvadászatot indítottak a férfi ellen, akinek a holttestét péntek este találták meg egy folyó közelében, úgy tűnik, magával is végzett. A hatóságok egyelőre még vizsgálják, mi lehetett a támadó indítéka.

Volt olyan áldozat, aki megpróbálta megállítani az ámokfutót

Lewiston a keleti parti állam második legnagyobb városa a maga 37 ezer lakosával. Maine-ben népszerű a vadászat és a sportlövészet, ezért elég sokan tartanak fegyvert. Ugyanakkor az egész államot sokkolta a lövöldözés: a nem túl népes Maine-ben nem jellemzők a gyilkosságok, 2022-ben összesen 29 eset történt, Lewistont pedig a legbiztonságosabb városok között tartották számon. A támadás volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság az állam történetében.

A 44 éves Robert Card gépkarabéllyal kezdett lövöldözni a két helyszínen, előbb a bowlingpályán, majd a hat kilométerrel odébb lévő étteremben. A New York Timesnak nyilatkozó Chad Vincent a bowlingpályánál volt. Azt mondta, hogy a többség elsőre fel sem fogta, hogy lövéseket hallanak, a barátja kiáltott fel először. Akkor szaladtak ki a hátsó kijáraton, és meg sem álltak egy közeli étteremig.

Vincent azt mondta, szerencsésnek érzi magát, hogy az 1-es és 2-es pályán játszottak amelyek a bejárati ajtótól legtávolabb vannak. Ő úgy vélte, akár 50-80 ember is lehetett a pályánál, és elsősorban azokat érték a lövések, akik a bejárathoz közel álltak.

„Ez nem lehet igaz. Ilyesmi nem történik Maine-ben. Mindenki kedves. Általában nincsenek problémáink”

– visszaemlékezése szerint ilyenek hangzottak el a menekülők között.

A bowlingpályáról szerda este 7 óra körül futottak be az első segélyhívások. Többen ki tudtak szaladni az épületből, vagy el tudtak bújni játékgépek mögé. Onnan nagyjából 10 perc autóútra volt az étterem, és 12 perccel az első bowlingpályás segélyhívások után pedig már a közeli étteremből is riasztották a rendőrséget.

A bowlingpálya, a lövöldözés egyik helyszíne 2023. október 28-án – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters
A bowlingpálya, a lövöldözés egyik helyszíne 2023. október 28-án – Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Card a bowlingpályánál hat férfit és egy nőt ölt meg, az étteremnél pedig hét férfit bent, egyet pedig előtte lőtt le, hárman a sérüléseikbe haltak bele a kórházban. Az AP a családjuk hozzájárulásával nyilvánosságra hozta néhány áldozat nevét. A 18 halott között van Joe Walker, aki az étterem menedzsere volt. Apja csütörtökön az NBC Newsnak azt mondta, hogy fia megpróbálta megállítani a lövöldözőt.

Walker egy henteskéssel ment neki Cardnak, de őt is kétszer hasba lőtte.

Meghalt a bowlingpálya egyik önkéntese, a 76 éves Bob Violette is, aki nyugdíjasként tanította bowlingozni a helyi fiatalokat. Két családapa is az áldozatok között van, akik feleségeiket és gyerekeiket próbálták biztonságba helyezni, amikor lelőtte őket a támadó. Az AP szerint számos szülő és gyerek tartózkodott a pályán, a legfiatalabb áldozat 14 éves.

Alig egy órával az első segélyhívások után a rendőrség már több képet is megosztott a támadóról, hátha látta valaki menekülés közben. Több száz rendőrt mozgósítottak, a város fontos útjait lezárták, az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, és nem nyitottak ki a hivatalok, önkormányzati intézmények sem. A hajtóvadászat több mint két napig tartott Card után.

Tartalékos katona, akit nyáron beutaltak egy mentális betegeket ellátó intézménybe

Robert Card Maine államban, Bowdoinban született. Családja generációk óta a környéken él, a szomszédok jellemzése szerint csendes gazdálkodókból állt. Card még tavaly is visszajárt a szülővárosába vadászni, mondta a News York Timesnak a családi ház szomszédjában élő Rick Goddard.

Card egyik unokatestvére, Michael Mercier a CBS News Bostonnak viszont azt mondta, hogy Cardnak „elég sok dolog kavarog a fejében”, és skizofrénnek nevezte.

Cardról az is kiderült, hogy képzett lőfegyveroktató, emellett a hadsereg tartalékos őrmestere, aki 2002 decemberében vonult be, munkakörébe tartozott a járművek és repülőgépek üzemanyagának szállítása és tárolása. A hadsereg szóvivője szerint Card nem vett részt bevetésen, de a CBS szerint számos kitüntetést kapott szolgálatáért.

A gyanúsított Robert Card a rendőrség által kiadott fotón – Forrás: Lewistoni Rendőrség
A gyanúsított Robert Card a rendőrség által kiadott fotón – Forrás: Lewistoni Rendőrség

Cardért nemrég aggódni kezdtek a seregben, mivel július közepén kiszámíthatatlanul viselkedett, és összetűzésbe keveredett másokkal. Egy AP által megszerzett hírszerzési dokumentum szerint a férfi azt mondta, hogy hangokat hall, és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog a Maine állambeli Saco katonai kiképzőbázisán. Ezért felvették a kapcsolatot a New York állambeli rendőrséggel is, és a nyáron két hétre beutalták egy mentális betegeket ellátó egészségügyi intézménybe. Konkrét részleteket ugyanakkor nem tudni az állapotáról, és arról, hogy milyen feltételekkel engedték ki.

Több százan kutattak utána

A hajtóvadászat során a hatóságok több mint 500 tippet kaptak Card lehetséges hollétével kapcsolatban. A rendőrség a kutatás érdekében több települést lezárt az elmúlt napokban, és a lakosság biztonsága érdekben elrendelte, hogy mindenki maradjon otthon, az iskolák is zárva tartottak.

A férfi utoljára egy fehér Subaru Outbacket vezetett, amit később megtalálták egy csónakkikötőnél Lisbon térségében. Mivel egy csónak is van Card nevén, a parti őrség csütörtök reggel kiküldött egy járőrhajót a Kennebec folyó mentén, de többórás keresés után sem találtak semmit.

Az is riasztó volt, hogy Cardnak megvoltak az ismeretei és erőforrásai ahhoz, hogy jó messze kerüljön a rendőrségtől. Egy régi ismerőse, akivel Card évekig egy tartalékos csapatban volt, azt állította, hogy a férfi előnyben lehetett volna Maine erdős területein, mivel jól ismeri a vidéket, és a katonai kiképzése is segítheti a bujkálásban. Az, hogy Cardnak sikerült ilyen jól felszívódnia, annyira lehetetlennek tűnt, hogy egyesek azt feltételezték, hogy a férfi rendőrségi adóvevővel is rendelkezik, és nyomon követi a hatóságok mozgását.

Razziát tartottak a férfi családjának otthonánál is, feltételezve, hátha esetleg ott bujkál, de ott sem találták meg. A rendőrség tájékoztatása szerint viszont előkerült egy üzenet, amit Card a fiának címzett. A CNN forrásai szerint a férfi egy búcsúlevél jellegű üzenetet hagyott hátra, ami arra utalt, hogy Card nem számított arra, hogy még életben lesz, amikor a levelet megtalálják, viszont információkat tartalmazott arról, hogy „hol találhatók, és hogyan ártalmatlaníthatók dolgok” (vélhetően fegyverekre utalt).

Átkutatják a folyót Lisbon közelében 2023. október 27-én – Fotó: Kevin Lamarque / Reuters
Átkutatják a folyót Lisbon közelében 2023. október 27-én – Fotó: Kevin Lamarque / Reuters

Az AP szerint a hatóságok arra készültek, hogy folyami búvárokat is bevessenek a férfi felkutatására, amiből már sejthető volt, hogy Card akár halott is lehet. Card holttestét végül péntek este, egy újrahasznosító központ közelében találták meg, ahol korábban dolgozott, de nemrég elbocsátották, mondta egy rendőrségi forrás a CNN-nek. Arról, hogy a férfi mikor halt meg, „még nem tudni részleteket”, és

a hatóságok egyelőre nem közölték azt sem, mi lehetett a lövöldözés indítéka.

A nyomozók még vizsgálják, hogy az ámokfutó egy konkrét személyt célzott-e meg. Azt is vizsgálják, hogy Card volt barátnője lehetett-e a célpont, mondta több forrás is a CBS-nek. A források szerint a kapcsolat vége nagyon megrázta a férfit, de arra is felhívták a figyelmet, hogy Card „hónapok óta” emberöléssel fenyegetőzött, így a pontos indítékot és a kiváltó okokat még mindig csak találgatják.

Lewiston városában az elmúlt napokban mindenki feszült volt, és nem tudni, mikorra dolgozhatják fel a lakosok a történteket. Az emberek a hatóságok tanácsára nem nagyon mentek ki az utcára. A lewistoni Bates College is lemondta az órákat pénteken, és elhalasztotta az iskola első fekete igazgatójának, Garry Jenkinsnek a beiktatását, közölte az iskola honlapja. A kisváros általános iskoláját is napokra bezárták, és egyelőre nem derült ki, hogy a jövő héten folytatódhat-e az oktatás. A helyi tankerületi felügyelő szerint az iskola diákjai és alkalmazottjai között vannak olyanok, akiket közvetlenül is érintett a lövöldözés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!