Ezrek emlékeztek a dél-koreai halloweeni tragédia évfordulóján

2023. október 29. – 15:35

Ezrek emlékeztek a dél-koreai halloweeni tragédia évfordulóján
Az összegyűlt emlékezők – Fotó: Anthony WALLACE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2022. október 29-én 154-en meghaltak, sokan pedig megsérültek egy halloweeni rendezvényen kialakult tumultusban Szöulban. Az áldozatok többsége szívrohamot kapott, miközben halálra taposták, illetve agyonnyomták egymást az emberek.

Vasárnap Szöulban az áldozatok hozzátartozói több ezren összegyűlve emlékeztek meg a szerencsétlenség első évfordulójáról. A megjelentek a katasztrófa tényszerű kivizsgálását követelték, Jun Szogjol elnököt bocsánatkérésre, Li Szangmin belügyminisztert pedig lemondásra szólították fel.

Fotó: Kazuki Koike / Yomiuri / AFP
Fotó: Kazuki Koike / Yomiuri / AFP

Több ellenzéki politikus bírálta az elnököt, mert a meghívás ellenére nem vett részt az összejövetelen, valamint azzal vádolták a kormányt, hogy el akarja titkolni a katasztrófa valódi okait. Az ellenzéki képviselők közölték, hogy törvényt hoznának a tragédia körülményeinek felderítése érdekében.

A rendőrség a szerencsétlenség után vizsgálatot indított, hogy megállapítsa a történtek pontos okát. A szemtanúk szerint voltak előjelei a tragédiának, már sokkal korábban látszott, hogy a negyed utcáin veszélyesen sok ember tömörült össze.

A tragédia legtöbb áldozata huszonéves volt, aki csak azért ment el otthonról, hogy a Covid miatt kihagyott három év után végre bulizzon egyet a halloweeni ünnepségeken.

A dél-koreai rendőrség később elismerte, hogy a tömeg ellenőrzése „nem volt megfelelő” október 29-én, a tragédia napján, ezért az eset teljes körű kivizsgálását ígérte. Kiderült, hogy mindössze 137 embert vezényeltek ki Ithevonba, miközben az előzetes becslések szerint is 100 ezer ünneplőre lehetett számítani. Ráadásul a tragédia előtt számos segélyhívás érkezett a hatóságokhoz, melyekben emberek arra panaszkodtak, hogy hatalmas a zsúfoltság, félő, hogy a tömegben emberek fulladhatnak meg vagy agyontaposhatják őket, és beavatkozást sürgettek, a rendőrség azonban nem lépett időben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!