Az orosz erők beragadtak a harcokba Avgyijivkánál, Ukrajnában ellentmondásos korrupciós vizsgálat indult

2023. október 27. – 15:15

Az orosz erők beragadtak a harcokba Avgyijivkánál, Ukrajnában ellentmondásos korrupciós vizsgálat indult
Lába elvesztése után a frontra visszatért aknamentesítő ukrán katona Izjumnál – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború 611. napjáról.

  • Hűtlen kezelés gyanújával indult eljárás az Ukrán Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NSZZU) vezetője ellen – írta az Unian. Natalja Huszak két éve kapta megbízatását a 2017-ben létrehozott szervezetben, amelynek tavalyi költségvetése 143 milliárd hrivnya – egy hrivnya 10 forint –, a kérdéses összeg ennek hetvenezred része, azaz kétmillió hrivnya. A hatóságok szerint a szervezet vezetője nem ellenőrizte kellő figyelemmel, hogy a kérdéses összeg arányban állt-e az annak fejében elvégzett munkával. Az NZSZU-nál házkutatást is tartottak, és akár bele is lehetne illeszteni a korrupció elleni intézkedésekbe – ezekről itt és itt olvashat bővebben –, amelyek célja, hogy fenntartsa a nyugati támogatásokat, amelyek előfeltétele a transzparencia biztosítása. Ugyanakkor az NZSZU szerint másról van szó: közleményükben nyomásgyakorlásról írtak, amely épp aznap indult meg, amikor az NZSZU belekezdett volna az egészségügyi intézmények szúrópróbaszerű vizsgálatába. A közlemény nem mondja ki, de azt sejteti, hogy az eljárás nem a korrupció elleni harcot, hanem épp a korrupció elfedését segíti.
  • Az Egyesült Államok Képviselőházának hosszas huzavona után megválasztott elnöke külön akarja tárgyalni Joe Biden 105 milliárd dolláros csomagjának Ukrajna 61 milliárd dolláros és Izrael 14 milliárd dolláros támogatását előirányzó fejezeteit. A republikánusok trumpista szárnyát képviselő Mike Johnson szerint az Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát, de nagyobb átláthatóságot követel a pénzek elköltésében. Kijev szerint a pénzek elköltésének vizsgálata eddig is a folyamat része volt. Ukrajna bizonyos aggodalommal figyeli, hogy az izraeli konfliktus miatt az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború háttérbe szorul. Egyelőre azonban nem érzékelhető a nyugati támogatás csökkenése – erről ebben az elemzésünkben olvashat bővebben. Történt azonban változás, ez azonban Izraeltől független esemény: Szlovákiában a Smer nyerte a választásokat, a kormányalakítás Robert Fico kezébe került, aki jelezte, országa nem szállít több fegyvert Ukrajnának.
  • Állítólag támadás érte a Krím félszigeten az oroszpárti szeparatista Oleg Carjovot. Az 53 éves politikus több cikluson át az ukrán parlament képviselője volt, nyíltan oroszbarát politikát követve. 2014-ben Ukrajna elnökjelöltjeként kampányolt is, végül azonban kiszállt a versenyből. Nem sokkal később a rövid életű Novoroszija szeparatista formáció parlamentjének vezetője lett, az akkor már Luhanszk és Donyeck megyéken orosz fegyveres támogatás segítségével túlterjeszkedő szeparatista területeket képviselve, majd az üzleti életre nyergelt át: az elfoglalt Krímen szanatóriumok bérleti jogát kapta meg. A hírek szerint az egyik jaltai szanatórium udvarán érte támadás, de eltérőek a beszámolók a részletekről. Egyes források szerint megkéselték, mások szerint meglőtték. Abban az orosz beszámolók egységesek, hogy a férfi sok vért veszített, állapota válságos. Az ukrán hírügynökségek azonban felvetik, hogy talán nem is támadás történt – ezt a gyanút erősíti, hogy nincsen hír arról, hol ápolják –, hanem az orosz titkosszolgálatok rendezték meg a jelenetet, hogy a nemrégiben távollétében hazaárulással gyanúsítottá lett Carjovot elrejtsék.
  • Kivégzik az orosz hadseregben a támadásra vonatkozó parancsokat megtagadó katonákat Avgyijivkánál – írta a CNN az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője nyomán. John Kirby szerint a parancsmegtagadás jelzi, hogy az orosz hadsereg alulképzett, felszerelésében hiányt szenvedő katonákat dob be a fronton, nagy áldozattal kalkuláló taktikával. Becslések szerint Avgyijivkánál ötezer fős veszteséget szenvedtek el az orosz erők, fennakadva az ukrán aknamezőkön és védelmi vonalakon. Ez a szakasz 2013 óta frontvonal Ukrajna és a donyecki szeparatisták között, így kilenc éve folyamatosan erődített vonalak húzódnak a területen, ezért maradt it változatlan a határvonal a tavaly februárban indított orosz invázió után is. Az itt folyó harcokról ebben az elemzésünkben olvashat bővebben.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!