New York Times: Az izraeli kormány inkább kivárna a támadással

2023. október 27. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A hadsereg készen áll, az izraeli kormány azonban inkább várna a Gázai övezetbe tervezett szárazföldi akció elindításával – írta a New York Times. A lap szerint Benjámin Netanjau kormánya inkább időt adna a tárgyalásokra, hogy kihozzák azt a legújabb hírek szerint 229 izraeli foglyot, akiket a Hamász terroristái hurcoltak el az október 7-i véres támadásuk után.

Tény, hogy a Hamász felszámolására tervezett szárazföldi katonai akció időpontja egyre húzódik, az izraeli haderő továbbra is tüzérségi és légicsapásokkal operál. A Gázai övezetben végrehajtott akciók palesztin adatok szerint már több mint ötezer áldozatot szedtek a 2,3 millió ember lakta, mindössze 360 négyzetkilométeres területen, ahol több mint egymillió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

A szárazföldi akciónak azonban rengeteg kockázata van, a sűrűn lakott, alagúthálózatokkal átszőtt területen utcai harcokba keveredve nehezen tudná érvényesíteni erőfölényét az izraeli hadsereg. Korábban az Egyesült Államok elnöke, és még egyértelműbben a francia elnök is óvott a behatolástól. Emmanuel Macron egynesen hibának nevezte a tervezett akciót.

Netanjahu ugyan legutóbb úgy nyilatkozott, hogy lesz ilyen támadás, ám az a tény, hogy időpontot hangsúlyozottan nem mondott, nyitva hagyta a kaput a további tárgyalásokhoz. Közben mérhetően csökkent az invázió társadalmi támogatottsága is Izraelben: egy hete 65 százalék támogatta a szárazföldi akciót, ez az arány mostanra 29 százalékra esett, 49 százalék szerint „jobb lenne várni a támadással”, 22 százalék bizonytalan a kérdésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!