Az izraeli közvélemény egyre kevésbé támogatna egy Gáza elleni szárazföldi offenzívát

2023. október 27. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy az október 7-i terrortámadás után borítékolható volt egy minden korábbinál keményebb, a Hamász végzetes meggyengítését célzó izraeli válaszcsapás, a háború menetét nyilván nagyban befolyásolja az is, voltaképpen mit akar az izraeli közvélemény.

Ezért is fontos, hogy a Máriv izraeli lap által pénteken publikált közvélemény-kutatás szerint

  • a megkérdezettek 29 százaléka támogatna egy átfogó szárazföldi offenzívát
  • 49 százalék szerint „jobb lenne várni a támadással”
  • 22 százalékuk nem tudja eldönteni, melyik opció lenne jobb

A lap felhívta a figyelmet arra, egy héttel ezelőtt még 65 százalékos volt a szárazföldi offenzíva támogatottsága, azaz a csökkenés még akkor is szignifikáns, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérésben csak 522 izraeli állampolgárt kérdeztek meg, és a hibahatár több mint 4 százalékos. Az adatokból kiderül, hogy a válaszokat nem lehet ideológiai vagy demográfiai jellemzők alapján kategorizálni, a Máriv szerint ez is azt mutatja, hogy az izraeli közvéleményt leginkább a több mint 200, Hamász által elhurcolt túsz sorsa foglalkoztatja.

Ahogy arról részletesen is írtunk, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjáhu szerdán bejelentette, hogy Izrael készen áll egy nagyszabású szárazföldi offenzívára, a belső viták és a küldő diplomáciai nyomás miatt az izraeli hadsereg egyelőre csak korlátozott betöréseket hajtott végre a Gázai övezet északi részén.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!