Hosszú huzavona után trumpista elnököt választott az amerikai képviselőház

2023. október 25. – 20:31

Hosszú huzavona után trumpista elnököt választott az amerikai képviselőház
Mike Johnson házelnök fogadja a gratulációt megválasztása után – Fotó: Tom Brenner / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újra van házelnöke a képviselőháznak az Egyesült Államokban, miután a törvényhozás alsó háza megválasztotta a republikánus Mike Johnsont.

A házelnökválasztásra amiatt volt szükség, mert a januárban nyögvenyelősen megválasztott republikánus Kevin McCarthy házelnököt október 3-án saját pártjából a radikálisok egy része a kisebbségben lévő demokrata frakcióval együtt szavazva leváltotta a posztjáról. McCarthy lett ezzel az első házelnök, akit a kongresszus 234 éves történelme során kiszavaztak a pozícióból.

Ám ezután is hosszú volt a folyamat az új házelnök megválasztásáig. Egy héttel ezelőtt már volt egy váratlanul sikertelen szavazás, akkor a republikánus Jim Jordan csak 200 szavazatot szerzett a jelen lévő 432 képviselőből, mivel saját pártjában több volt a vártnál a kiszavazó. Még a képviselőházban egyébként kisebbségben lévő demokraták jelöltje, Hakeem Jeffries is több szavazatot, 212-t kapott a szükséges 217-hez képest.

A szerdai választás pontot tesz a huzavona végére, ami a republikánusok trumpista szárnyának győzelmét jelenti. Johnson ugyanis a republikánusok elnökjelöltségére ismét jó eséllyel pályázó Donald Trump támogatója, aki a kongresszus tagjaként aktív szerepet vállalva kísérelte meg, hogy a republikánus elnök elnökválasztási vereségét 2020-ban ne tegyék hivatalossá – emlékeztetett a CNN. Mindezt a Capitolium trumpista hívek általi megszállása kísérte, példátlan nyomot hagyva az Egyesült Államok elnökválasztásának történetében.

„Úgy vélem, fantasztikus házelnök lesz” – kommentálta a louisianai politikus megválasztását Trump a New York-i bíróságról, ahol a volt elnök védőügyvédei fellebbezést nyújtottak be egy New York-i bíróság polgári peres ítélete ellen, mely kimondja, hogy a volt amerikai elnök és cége, a Trump Organization megtévesztette a bankokat és biztosítókat azzal, hogy jelentősen túlértékelték a cég értékét. Az ítélet nem végleges, és a decemberig elhúzódó tárgyalás végén Trumpot, családját és cégbirodalmát akár 250 millió dollárra is megbüntethetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!