Jim Jordan elbukta a házelnökválasztás első fordulóját

2023. október 17. – 19:57

Jim Jordan elbukta a házelnökválasztás első fordulóját
Jim Jordan a Capitolium folyosóján hétfőn – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A republikánus házelnök-jelölt Jim Jordannek nem sikerült elég szavazatot szereznie az amerikai képviselőház házelnökválasztásán, így újabb szavazásra lesz szükség.

A 432 jelenlevő képviselőből 200 szavazott a Republikánus Párt jobbszárnyához tartozó Jordanre, 212 a demokrata jelölt Hakeem Jeffriesre, 20 republikánus képviselő pedig Jordan elleni tiltakozásul egyéb politikusokra szavazott. A házelnöki pozíció megszerzéséhez 217 szavazatra lett volna szüksége Jordannek.

A Fox News a szavazás előtt 5-10 tiltakozóra számított csak, így a 20 ellene szavazó republikánus képviselő kellemetlenül érintheti Jordant. Az ohiói képviselő egyik szövetségese, aki név nélkül nyilatkozott a CNN-nek szintén arról beszélt, hogy „a vártnál sokkal rosszabb az eredmény”.

Miután arra számítani lehetett, hogy az összes demokrata képviselő Jeffriesre szavaz majd, Jordan akkor nyerhetett volna, ha párttársai közül csak hárman szavaznak ellene.

Az első pletykák arról szóltak, hogy Jordan magyar idő szerint kedd éjfélkor kezdeményezné a szavazás második fordulóját. Fél órával éjfél előtt azonban a házelnök-jelölt bejelentette, hogy legközelebb szerdán várható újabb szavazás.

Az ultrakonzervatív képviselő jelenleg pártbeli ellenzékét próbálja meggyőzni, és levinni az ellenállók számát háromra. Az előző házelnök, Kevin McCarthy megválasztásához januárban 15 fordulóra volt szükség.

A házelnökválasztásra amiatt van szükség, mert a januárban nyögvenyelősen megválasztott republikánus Kevin McCarthy házelnököt október 3-án saját pártjából a radikálisok egy része a kisebbségben lévő demokrata frakcióval együtt szavazva leváltotta a posztjáról. McCarthy lett ezzel az első házelnök, akit a Kongresszus 234 éves történelme során kiszavaztak a pozícióból.

A mélységesen megosztott Republikánus Párt ezután Steve Scalise frakcióvezetőt szavazta meg házelnökjelöltnek egy belső szavazáson. Azonban a mérsékelt Scalise csak egy hajszállal győzte le a szavazáson a párt jobbszárnyát képviselő, Donald Trump által is támogatott Jordant, a szavazást követően pedig ne sikerült maga mögé terelnie a radikális képviselőket.

Miután 24 órányi tárgyalások után még mindig két tucatnyi ellenzője volt a párton belül, Scalise bejelentette, hogy kiszáll a versenyből. Egy újabb belső szavazáson ezután Jordant jelölték a republikánusok.

Az ohiói képviselő eltérő taktikát választott, és már azelőtt a képviselőház elé vitte a szavazást, hogy megbizonyosodott volna arról, hogy elég szavazata lesz majd. Arra számítva, hogy néhány nyilvános szavazási forduló lemorzsolja majd az ellenállást.

A képviselőháznak minél hamarabb új házelnökre lenne szüksége, ugyanis pontosan egy hónapon belül új költségvetést kéne elfogadnia a képviselőháznak ahhoz, hogy elkerüljék a kormányzat leállását (government shutdown). Ezenfelül várhatóan egy Izraelnek és Ukrajnának küldendő segélycsomagról is szavazni kell majd hamarosan. Házelnök nélkül pedig nem lehet lefolytatni ezeket a szavazásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!