Trump jelöltje vesztett a belső szavazáson, Steve Scalise-t jelölik házelnöknek a republikánusok

2023. október 11. – 21:53

Trump jelöltje vesztett a belső szavazáson, Steve Scalise-t jelölik házelnöknek a republikánusok
Steve Scalise republikánus képviselő – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Steve Scalise-t választották házelnökjelöltnek a republikánus képviselők szerdán, írja a CNN. A louisianai képviselő 113-99 arányban győzte le a Donald Trump által is támogatott Jim Jordant.

A házelnökválasztást azonban a vártakkal ellentétben nem fogják elkezdeni szerda este a CNN értesülései szerint. Az eredeti tervek szerint magyar idő szerint este kilenckor kezdődött volna a szavazás, azonban cikkünk írásakor nincsen információ arról, hogy mikor kezdődhet a választás. Várhatóan azonban csak a következő napokban.

A halasztás oka, hogy Scalise-nek összesen 217 szavazatra lenne szüksége a házelnökséghez. Ez azt jelenti, hogy csak akkor szerezheti meg a szavazatok többségét, ha legfeljebb négy republikánus képviselő szavaz ellene (feltéve, hogy az összes demokrata ellene voksol).

Emiatt pedig időre van szüksége, hogy maga mellé állítsa a republikánus szavazáson ellene szavazó 99 képviselőből legalább 95-öt. Jordan Scalise támogatására szólított fel veresége után a Fox News értesülései szerint.

Azonban elképzelhető, hogy ez is kevés lesz a házelnöki pozíció megszerzéséhez. Tehát még messze nem lefutott a verseny.

Scalise jelenleg a képviselőház többségi vezetői pozícióját tölti be, tehát ő a republikánusok frakcióvezetője. 2008 óta Louisiana 1. választókerületének képviselője a Kongresszusban. A politikust 2017-ben egy Trump-gyűlölő merénylő súlyosan megsebesítette.

Scalise-t augusztusban mielóma multiplexszel, a rák egy plazmasejteket támadó formájával diagnosztizálták. Jelenleg kemoterápiás kezelés alatt áll. Scalise augusztusban arról beszélt, hogy a rákja könnyen gyógyítható, és nem fogja akadályozni munkájában.

Erről azonban nincsen minden kollégája meggyőződve. A Republikánus Párt jobbszárnyához tartozó és Jim Jordant támogató Marjorie Taylor Greene többek között Scalise rákját hozta fel példaként arra, hogy miért nem fog a frakcióvezetőre szavazni a házelnökválasztáson.

A házelnökválasztásra amiatt van szükség, mert a januárban nyögvenyelősen megválasztott republikánus Kevin McCarthy házelnököt október 3-án saját pártjából a radikálisok egy része a kisebbségben lévő demokrata frakcióval együtt szavazva leváltotta a posztjáról. McCarthy lett ezzel az első házelnök, akit a Kongresszus 234 éves történelme során kiszavaztak a pozícióból.

McCarthy megválasztásához januárban 15 fordulóra volt szükség. Nem elképzelhetetlen, hogy a mostani szavazás is hasonlóan hosszúra nyúlik majd a Republikánus Párt megosztottsága miatt. Az, hogy Scalise-ra republikánus kollégáinak alig több mint fele szavazott szerdán, mindenképpen erre utal.

A demokraták Hakeem Jeffries frakcióvezetőt jelölik a házelnöki pozícióra, mint januárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!