Steve Scalise után Jim Jordan próbálkozhat a házelnökséghez szükséges szavazatok összegyűjtésével

2023. október 13. – 20:52

Steve Scalise után Jim Jordan próbálkozhat a házelnökséghez szükséges szavazatok összegyűjtésével
Jim Jordan újságírók gyűrűjében pénteken – Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés:

Péntek este a republikánusok egy újabb belső szavazáson Jim Jordant választották meg az új jelöltjüknek. Az ohiói képviselő a Politico tudósítója szerint 124 szavazatot kapott Austin Scott 81 szavazatával szemben.

Azonban továbbra sem tűnik egyszerűnek a 217 támogató összegyűjtése a képviselőházi szavazásra. Nem sokkal a jelöltség eldöntése után egy „igényfelmérő szavazást” is tartottak a republikánusok arról, hogy hányan lennének hajlandóak Jordanre szavazni így, hogy ő a párt hivatalos jelöltje. Az Axios tudósítója szerint mindössze 152-en jelezték, hogy támogatni fogják.

Korábban írtuk:

Alig több mint egy nappal azután, hogy párttársai jelölték az amerikai képviselőház házelnöki pozíciójára, a republikánus Steve Scalise bejelentette, hogy máris kiszáll a versenyből, írja a CNN.

Ennek oka az volt, hogy nem sikerült összegyűjtenie a győzelemhez szükséges 217 támogatót. Pártja szerdai belső szavazásán ugyan ő nyert, azonban ott is csak 113-99 arányban tudta legyőzte a Donald Trump által is támogatott Jim Jordant. Így már akkor is sejteni lehetett, hogy nehéz lesz elérnie, hogy a teljes párt beálljon mögé.

A 217 szavazathoz az kellett volna, hogy maximum 4 párttársa szavazzon ellene a képviselőházi szavazáson (feltéve, hogy az összes demokrata is ellene voksol).

Azonban Scalise a csütörtöki, többórás tárgyalások során nemhogy nem tudta csökkenteni pártbeli ellenzékét, hanem a CNN értesülései szerint a számuk csaknem megduplázódott, és nagyjából két tucatnyira nőtt. A louisianai képviselő ezután döntött úgy, hogy kiszáll a versenyből.

Ezután sem látszik azonban kiút a Republikánus Párt jobbszárnya által kirobbantott káoszból, mely során eltávolították Kevin McCarthy házelnököt, majd most Steve Scalise ambícióit is megtorpedózták.

Steve Scalise bejelenti, hogy kiszáll a házelnöki versenyből – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters
Steve Scalise bejelenti, hogy kiszáll a házelnöki versenyből – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Scalise kiszállása után korábbi ellenfele, a Trump és a párt jobbszárnya által támogatott Jim Jordan ohiói, valamint a még republikánus körökben is ismeretlennek számító Austin Scott georgiai képviselő próbálhatja meg összekaparni a szükséges 217 támogatót. Azonban nem valószínű, hogy bármelyiküknek sikerülni fog ez.

De rajtuk kívül senki másnak sincs reális esélye jelen állás szerint arra, hogy egyesíteni tudja a totálisan megosztott Republikánus Pártot. Így aztán teljes a kilátástalanság.

Ez pedig amiatt nagy gond, mert alig több mint egy hónapon belül új költségvetést kéne elfogadnia a képviselőháznak ahhoz, hogy elkerüljék a kormányzat leállását (government shutdown). Ezenfelül várhatóan egy Izraelnek küldendő segélycsomagról is szavazni kell majd hamarosan.

Ha néhány napon belül egyik republikánus képviselőnek sem sikerül összegyűjtenie a 217 szavazatot, akkor két kiút lehetséges:

  1. Kiterjesztik a képviselőház ideiglenes házelnökének, Patrick McHenrynek a hatásköreit, hogy tudjanak szavazni a költségvetésről és elkerülhessék a kormányzati leállást.
  2. A demokratáknak sikerül meggyőzniük 5 republikánus politikust, hogy szavazzanak az ő jelöltjükre, Hakeem Jeffries frakcióvezetőre. Vagy esetleg egy mérsékelt, konszenzusos republikánus jelöltre. Ezek a lehetőségek azonban nem tűnnek túl reálisnak jelenleg.

A házelnökválasztásra amiatt van szükség, mert a januárban nyögvenyelősen megválasztott republikánus Kevin McCarthy házelnököt október 3-án saját pártjából a radikálisok egy része a kisebbségben lévő demokrata frakcióval együtt szavazva leváltotta a posztjáról. McCarthy lett ezzel az első házelnök, akit a Kongresszus 234 éves történelme során kiszavaztak a pozícióból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!