Hamisított gyógyszerrel fogyózhattak, többen kórházba kerültek Ausztriában

2023. október 24. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG) közlése szerint több embert is kórházba kellett szállítani Ausztriában, mert feltételezhetően egy népszerű, eredetileg a vércukorszint csökkentésére való, szemaglutidot tartalmazó gyógyszer hamisított változatát használták – írja az MTI.

A betegek a jelentés szerint hipoglikémiás állapotba kerültek, vagyis a vércukorszintjük a normális érték alsó határa alá esett, és más súlyos mellékhatások is jelentkeztek náluk. A BASG vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az eredeti hatóanyag helyett. Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal nem közölte, hogy pontosan hány embert érintenek a hamisított Ozempic okozta mellékhatások, és

arról sem adtak tájékoztatást hogy a hamisítványok által az egészségre gyakorolt káros hatás milyen hosszú ideig tart.

Az egyébként már a múlt héten kiderült, hogy hamisított injekciók kerülhettek forgalomba Európa több országában, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azonban akkor azt közölte, hogy Magyarországot ez nem érinti, és azóta sem érkezett erre utaló hír. A leggyakrabban használt készítmények gyártója, a Novo Nordisk dán gyógyszercég korábban már jelezte, hogy a hamisított változatok iránt megnövekedett az online kereslet.

A gyártását is növelték a két készítménynek, hogy kiszolgálják a megnövekedett keresletet, a belga szövetségi kormány azonban ugyancsak kedden jelezte, hogy ideiglenesen betiltaná az egyik készítmény súlycsökkentésre való felhasználását, mert jelenleg kevés van belőle az országban. A termékek népszerűségét jól jelzi, hogy a dán cég lett Európa legértékesebb vállalata.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való gyógyszer alapvetően akkor segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában már nem elegendő. A gyógyszer ugyanakkor lassítja a gyomor ürülését, és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti, így sokan testsúlycsökkentő szerként is alkalmazzák. Erről korábban ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!