Axios: Izrael hajlandó eltolni az inváziót, ha a Hamász sok túszt szabadon enged

2023. október 24. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael eltolja Gáza lerohanását, ha cserébe a Hamász hajlandó sok túszt szabadon engedni – írja izraeli forrásokra hivatkozva az Axios. Ez egyrészt jó a túszok szempontjából, hiszen még mindig több mint 200-an vannak a régióban, és egy invázió esetén szinte esélytelen, hogy békében elengedjék őket.

Emellett, ahogy korábban írtuk, a halasztás azért is lehet jó, mert minél több idő telik el a Hamász október 7-ei támadása után, az izraeli hadsereg annál kisebb eséllyel cselekszik majd olyan érzelmi töltettel, mintha azonnal lerohanták volna az övezetet a Hamász tömegmészárlásai után.

Az Axios forrásai szerint Izrael Egyiptomon keresztül azt üzente a Hamásznak, hogy ha valamilyen alkura számítanak, akkor el kell engedniük az összes fogva tartott nőt és gyereket. Ugyanezek a források azt is valószínűnek tartják, hogy az izraeli rakétacsapások néhány tússzal is végezhettek. Khaled Meshal, a Hamász egyik tisztségviselője korábban azt mondta, hogy már 22 túsz halt meg izraeli támadásokban, de ezt jelenleg nem lehet megerősíteni.

A Hamász azt állítja, hogy ha Izrael beszünteti Gáza rakétázását, akkor elengedi a túszokat, de ha lerohanják a területet, akkor nem tárgyalnak tovább. Az izraeli vezetés egyelőre nem hajlandó lemondani a szárazföldi invázióról, a kérdés inkább az, hogy mikor indul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!