Joe Biden: Nem hagyhatjuk, hogy a Hamász és Putyin győzzön

2023. október 20. – 05:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA nemzetbiztonsága szempontjából létfontosságú Izrael és Ukrajna sikere, nem hagyhatjuk, hogy a Hamász és Putyin győzzön – mondta Joe Biden csütörtöki beszédében a Fehér Házban.

Az USA elnöke a félórás, élőben közvetített felszólalásában az amerikaiak támogatását kérte ahhoz a pénzügyi segélycsomaghoz, amit hamarosan benyújt a kongresszusnak. Bár konkrét számot nem mondott, a sajtóhírek szerint az USA várhatóan 100 milliárd dollárral támogatná Izraelt és Ukrajnát. Mint fogalmazott, a pénzügyi csomag példátlan elkötelezettséget jelentene a két ország biztonsága mellett.

Joe Biden – Fotó: Jonathan Ernst / Pool / Getty Images / AFP
Joe Biden – Fotó: Jonathan Ernst / Pool / Getty Images / AFP

Biden Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlította a Hamászt beszédében:

„A Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket képviselnek, de az közös bennük, hogy mindketten meg akarják semmisíteni a szomszédos demokráciát”

– mondta.

Biden szerint az Egyesült Államoknak el kell utasítania a gyűlölet minden formáját, irányuljon az muszlimok, zsidók vagy bárki más ellen. „Ezt teszik a nagy nemzetek, és mi egy nagy nemzet vagyunk.”

Ha nem fékezik meg Putyint, az amerikai elnök szerint az oroszok nem fognak megállni Ukrajnában. Az izraeli konfliktusban pedig benne van a kockázat szerinte, hogy átterjedhet a világ többi részére, különösen a Közel-Keleten. Az USA ezért a szövetségeseivel azon dolgozik, hogy egy stabil, jobb jövőt építsenek. „Izraelben biztosítanunk kell, hogy rendelkezzenek azzal az erővel, amivel meg tudja védeni a népét.”

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!