Az EP külügyi bizottságának ülésén a palesztin támogatásokról is kérdeztek, amelyekről a magyar EU-biztos írt furcsán

2023. október 10. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli zárt ülést tartott kedd délelőtt az Európai Parlament külügyi szakbizottsága. A képviselők különböző politikai csoportokból teljes szolidaritásukról biztosították Izraelt „e brutális, botrányos terrortámadások idején”, mondta a bizottság elnöke, David McAllister. A német színekben EP-be jutott jobbközép-kereszténydemokrata képviselő leszögezte, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez a nemzetközi jog alapján.

Az ülésen meghallgatták az izraeli nagykövetet. A találkozón az Európai Bizottság szomszédságpolitikai főigazgatósága és az Európai Külügyi Szolgálat (az uniós kvázi-külügyminisztérium) képviselői is részt vettek.

David McAllister szerint a képviselők többek között arról tettek fel kérdéseket, hogy a támadások mit jelentenek az EU kapcsolatában „olyan harmadik országokkal, amelyek nyilvánvalóan támogatják a Hamász terrorista tevékenységét”. Valószínűleg elsősorban Iránra célzott.

A szakbizottság tagjai a bizottsági elnök szerint

arról is érdeklődtek, hogyan befolyásolják a Hamász támadásai a Palesztin Hatóságnak nyújtott uniós támogatásokat.

(A Hamász a Gázai övezetet uralja, a mérsékeltebb Fatah vezette Palesztin Hatóság Ciszjordániát.) A szomszédságpolitikai főigazgatóság Várhelyi Olivér magyar EU-biztoshoz tartozik, aki hétfőn a palesztin fejlesztési források felfüggesztéséről írt. Ezt némi kavarodás után az Európai Bizottság közleményben pontosította. A zavarról és az okairól bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!