Orbán és Morawiecki megakadályozta, hogy a migráció bekerüljön a granadai EU-csúcs nyilatkozatába

2023. október 6. – 19:42

Orbán és Morawiecki megakadályozta, hogy a migráció bekerüljön a granadai EU-csúcs nyilatkozatába
Orbán Viktor az európai uniós állam- és kormányfők granadai informális találkozójának végén – Fotó: Ludovic Marin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és lengyel kormányfő elérte, hogy a migrációról ne legyen szó az európai uniós állam- és kormányfők granadai informális találkozójának közös nyilatkozatában. Jogilag ennek semmi jelentősége nincs valójában, ez egy politikai állásfoglalás.

Orbán Viktor délelőtt azzal indokolta a döntését, hogy szerinte nemrég Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, „jogilag megerőszakolva” erőltették át a migrációs csomagot. Az uniós tagországok szerdán magyar és lengyel ellenszavazattal fogadták el a menekültügyi csomag utolsó elemét is, de az egész paktum életbelépéséhez szükséges még az Európai Parlament hozzájárulása is.

A lengyel választásra készülő Mateusz Morawiecki miniszterelnök a granadai csúcstalálkozó után bejelentette, hogy neki saját migrációs terve van. A Guardian cikke szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig arról beszélt, a migráció kezelésében öt fontos kérdésről beszéltek. Egyetértettek például abban a vezetők, hogy fel kell lépni a csempészekkel szemben, de támogatni kell a tranzitországokat, és együttműködni a nemzetközi szervezetekkel.

A házigazda Spanyolország miniszterelnöke az esemény záró sajtótájékoztatóján sikeresnek ítélte a tanácskozást az MTI beszámolója szerint. Olyan kérdésekre keresték a választ az európai vezetők szerinte, mint hogy milyen lesz a jövője, hány ország alkotja majd, miként lehet hatékonyabb a döntéshozatal, versenyképesebb, ellenállóbb a gazdaság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!