Offshore-számlákra mozgathatta át az Evergrande egyes vagyonelemeit a cég vezérigazgatója

2023. október 2. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Huj Ka Jen, az Evergrande ingatlanfejlesztő cég alapító-vezérigazgatója a gyanú szerint offshore-számlákra mozgatta át a kínai ingatlanfejlesztő cég egyes eszközeit és vagyonelemeit – írja a Reuters a Wall Street Journal beszámolója alapján. Az üzletembert szeptember 27-én vették őrizetbe, nyomozás indult ellene.

Az Evergrande szeptember 24-én közölte, hogy nem vehet fel újabb hiteleket (nem bocsáthat ki új kötvényeket) legjelentősebb kínai leányvállalata, a Hengda Real Estate Group elleni vizsgálat miatt. A hírre a cég részvényeinek árfolyama közel 24 százalékot esett. Pár nappal később letartóztatták Huj Ka Jent, ezután Hongkongban felfüggesztették az Evergrande részvényeit.

Az Evergrande a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, ami több mint másfél év kihagyással idén nyáron tért vissza a tőzsdére. A vállalat még két évvel ezelőtt vált fizetésképtelenné, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy megkapja a hitelezők jóváhagyását offshore adósságának átstrukturálásához. A folyamat a múlt héten a múlt héten megakadt, amikor a vállalat közölte, hogy nem tud új kötvényeket kibocsátani.

Ahogy korábban írtuk, az Evergrande évek óta szenved a nagyságrendileg százezer milliárd forintnak megfelelő adóssága törlesztésével. A cég korábban mindig újabb befektetőket vont be a régebbi adósságok kifizetéséhez, mióta azonban fény derült a problémáira, nem jut könnyen új forrásokhoz. A helyzet akkor kezdett eldurvulni, amikor a Kínai Kommunista Párt korlátozásokat vezetett be az ingatlanspekuláció korlátozására. Az új szabályok a cégek nettó adósságát, rövid távú hitelállományát és a kintlévőségeik mértékét is korlátozta.

Az Evergrande működésének lényege azonban éppen a hitelből finanszírozott folyamatos és agresszív terjeszkedés, ami így már nem igazán lehetséges. Az üzleti modell egyik legfontosabb része, hogy még meg nem épült lakásokat adnak el előre – jelenleg is több százezer vásárló várja a már kifizetett lakásaik átadását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!