Meghalt a börtönben az utolsó keresztapa, az egykori legkeresettebb olasz maffiavezér

2023. szeptember 25. – 07:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvanegy éves korában meghalt Matteo Messina Denaro, Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnöke, akit januárban fogtak el, miután évtizedeken át sikeresen bujkált a hatóságok elől – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Az MTI szemléje szerint a bűnszervezet vezetőjén augusztusban bélműtétet hajtottak végre L'Aquilában, és bár az operáció sikerült, rákbetegsége miatt egészsége súlyosan megromlott, a múlt héten pedig visszafordíthatatlan kómába esett.

Az olasz sajtó által „az utolsó keresztapaként” is emlegetett Matteo Messina Denarót, a szicíliai Cosa Nostra vezetőjét januárban fogták el, álnéven kezeltette betegségét egy palermói klinikán, amikor rajtaütött a rendőrség.

Matteo Messina Denaro – Fotó: az olasz rendőrség / AFP
Matteo Messina Denaro – Fotó: az olasz rendőrség / AFP

Távollétében korábban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték több gyilkosság és pokolgépes merénylet miatt. A hatóságok szerint köze volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes bírók meggyilkolásához is.

Denaro nevéhez fűződik továbbá egy 12 éves gyerek, Giueseppe Di Matteo elrablása is, Denaro ugyanis így akarta megakadályozni, hogy a gyerek apja vallomást tegyen a maffia ellen. A fiút végül két évig tartották fogságban, majd megölték.

„Az utolsó keresztapa”, „A Diabolik", A Sovány" – az olasz maffia legkegyetlenebb bűntényeiben tevékeny részt vállaló Matteo Messina Denarót több becenévvel is illették 30 évnyi bujkálása során. Ő volt az olasz állam ellen terrortámadásokkal és merényletekkel nyílt háborút vívó legendás maffiageneráció utolsó szabadlábon lévő tagja – olvasható a Matteo Messina Denaróról szóló portrénkban.

Bűnlajstromán szerepel egy maffiafőnök, Vincenzo Milazzo, illetve annak várandós barátnőjének meggyilkolása. Részt vett a Corleone-klán egyik legszörnyűbb bűntényében: egy rendőröknek szivárogtató volt maffiózó 11 éves fiát két évig tartották fogságban, majd a gyereket megfojtották, és a testét savban oldották fel. Matteo Messina Denaro komoly szerepet kapott az olasz maffiatörténelem egyik legmeghatározóbb epizódjában, az 1992/93-as bombatámadásokban is. A hatóságok szerint köze volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes bírók meggyilkolásához is.

Nem véletlenül tulajdonítják neki azt a mondást, hogy „megtöltöttem egy temetőt, teljesen egyedül”, és azt sem, hogy távollétében többszöri életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!