Harminc évig bujkált, végül filmbe illő módon fogták el a hírhedt maffiafőnököt

Legfontosabb

2023. január 21. – 17:27

Harminc évig bujkált, végül filmbe illő módon fogták el a hírhedt maffiafőnököt
Videórészlet Matteo Messina Denaro 2023. január 16-i palermói letartóztatásáról – Fotó: Carabinieri / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Az utolsó keresztapa”, "A Diabolik", A Sovány": az olasz maffia legkegyetlenebb bűntényeiben tevékeny részt vállaló Matteo Messina Denarót több becenévvel is illették 30 évnyi bujkálása során, mígnem hétfőn a hatóságok kezére került. A Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet egyik, ha nem a legfontosabb vezetője éppen kemoterápiás kezelésre ment egy palermói kórházba, mikor rajtaütöttek. Ő volt az olasz állam ellen terrortámadásokkal és merényletekkel nyílt háborút vívó legendás maffiageneráció utolsó szabadlábon lévő tagja, elfogásával pedig nemcsak a múlt titkaira, hanem a maffia jelenjére is fény derülhet.

„Bravissimo, bravissimo!”, hallatszik a felvételeken a szicíliai Palermo lakosainak kitörő öröme, ahogy a konvojt kísérő carabinieriket fogadják a város utcáin. A komoly eső ellenére a helyiek megállás nélkül tapsolnak, és még arra is akad lehetőségük, hogy összeölelkezzenek az olasz csendőrség tagjaival.

A videón jól láthatóak a sorban haladó kocsik, köztük egy fehér kisbusz is. Feltehetőleg ebben utazott az a 60 éves férfi, aki miatt kint ujjong a tömeg: ő ugyanis nem más, mint a többszöri életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Matteo Messina Denaro, a hírhedt Cosa Nostra bűnszervezet egyik vezetője, aki évtizedek óta szerepel a világ legkeresettebb bűnözőinek listáján.

Az egyik utolsó szabadlábon lévő maffiavezért 30 év bujkálás után fogták el Palermo egyik külvárosi kórházában.

Arról megoszlanak a vélemények, pontosan mekkora a jelentősége Denaro lekapcsolásának: egyesek szerint úgyis jön egy másik főnök, mások a Cosa Nostra fokozatos eljelentéktelenedésére mutogatnak. Az viszont biztos, hogy az „Utolsó Keresztapa” filmbe illő letartóztatása az olasz állam látványos győzelme a bűnszervezetek elleni harcban.

A Diabolik

Denaro 1962-ben született Castelvenatróban, a szicíliai Trapani tartományban. Ez nem csupán életrajzi pontosság miatt fontos: az olasz maffia territoriális világában rendkívül meghatározó, ki honnan származik, így vált ő is előbb közvetlen szülővárosa, később az egész tartomány urává.

Don Ciccio becenévre hallgató apja is tagja volt a szicíliai maffiának, sőt, a klánok által felosztott szigeten ő uralkodott Castelvenatro és környéke felett. A maffia és az olasz politika közti szoros kapcsolatot jól mutatja, hogy Denaro apja egy időben annak a helyi patríciuscsaládnak dolgozott, amelynek egy tagja később belügyi államtitkárként dolgozott Silvio Berlusconi második kormányában 2001 és 2006 között. A szenátorként, tartományi vezetőként és prominens pártpolitikusként is ismert Antonio D'Alìt végül 2022-ben ítélték el a maffiához való kötődései miatt.

A kis Denaro állítólag már 14 évesen megtanult fegyvert használni, rövid úton pedig komoly hírnévre tett szert a maffiafőnök Vincenzo Milazzo, illetve a rivális három hónapos terhes barátnőjének meggyilkolásával.

A gengszter idővel „Diabolik” néven vált ismertté, amit többen a képregények és a videójátékok iránti szeretetével, néhányan pedig extravagáns életmódjával magyaráztak. Ez utóbbi személyiségjegye mindenképp elütött a szicíliai maffiózók hagyományos életvitelétől: szerette a sportautókat, a drága órákat és a nőket, ez pedig nem nagyon illett bele a feltűnést kerülő, családközpontú maffiafőnökök imidzsébe a konzervatív szigeten.

Bár Denaro fiatalságáról nem sok konkrét információ áll rendelkezésre, valószínűleg szépen lépegetett fel a ranglétrán, mígnem komoly szerepet kapott az olasz maffiatörténelem egyik legmeghatározóbb epizódjában, az 1992/93-as bombatámadásokban.

A Via D'Amelio a maffia robbantása után, ami megölte Paolo Borsellino olasz maffiaellenes ügyészt és öt rendőr kísérőjét 1992. július 20-án Palermóban – Fotó: Franco Origlia / Getty Images
A Via D'Amelio a maffia robbantása után, ami megölte Paolo Borsellino olasz maffiaellenes ügyészt és öt rendőr kísérőjét 1992. július 20-án Palermóban – Fotó: Franco Origlia / Getty Images

Az olasz állam akkor már évek óta próbálta megtörni a Szicíliát teljesen behálózó Cosa Nostra uralmát, ebben pedig elvitathatatlan érdeme volt több olyan ügyésznek és bírónak, akiket sem megvenni, sem megfélemlíteni nem tudtak a bűnszervezetek. Miután két ügyész, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino is merénylet áldozata lett, az olasz hatóságok bevezettek egy szigorúbb börtönszabályozást kifejezetten maffiózók ellen (ez lett a híres 41-bis cikkely), illetve letartóztatták a Cosa Nostra fejét, a Corleone klánba tartozó Salvatora „Totò” Riinát.

A bűnszervezet ezután nyílt háborút hirdetett az olasz állam ellen, és több helyen, köztük Firenzében, Rómában és Milánóban követtek el terrortámadásokat, amelyekben összesen tíz ember halt meg. A vád szerint ezekben a robbantásokban is kulcsszerepet vállalt Denaro, akit távollétében többszöri életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

„Megtöltöttem egy temetőt, teljesen egyedül”

tulajdonítják neki ezt a mondatot, ami a fenti tények fényében nem biztos, hogy túlzás. A terrortámadások mellett részt vett a Corleone-klán egyik legszörnyűbb bűntényében is, amikor a Cosa Nostra elrabolta egy pentito, azaz egy rendőröknek szivárogtató volt maffiózó 11 éves fiát. Giuseppe di Matteót két évig tartották fogságban Nyugat-Szicíliában, hogy rákényszerítsék apját a vallomásának visszavonására, mielőtt megfojtották, a testét pedig savban feloldották volna.

Denaro, a láthatatlan

Denaro a támadások után eltűnt a hatóságok szeme elől, és egészen hétfői elfogásáig egyszer sem került elő. Apja 1998-as halálával ő lett Trapani tartomány vezetője, amivel a Cosa Nostrában is előkelő pozícióba került. Többek szerint azonban a bűnszervezet a 90-es évek után lassú hanyatlásnak indult: Salvatora Riina letartóztatásával nem volt senki, aki összefogja a különböző klánokat és családokat, a belviszályokkal küzdő maffiát pedig a kanyarban előzték olyan modernebb szervezetek, mint például a calabriai székhelyű 'Ndrangheta.

A Cosa Nostra gyengélkedése ellenére Denarót hatékony maffiavezérnek tartották, aki sikeresen kötötte össze a maffia régi és újabb tulajdonságait. Tekintélyes vagyonát az energiaiparból és szemétfeldolgozásból szerezte, nagyrészt úgy, hogy a helyi önkormányzatokba beépülve ellenőrzése alatt tudta tartani a legfontosabb tendereket és más megállapodásokat.

A régi maffiózókhoz hasonlóan ő is csak azokat engedi be, akik közel állnak hozzá, mondta róla Teresa Principato, az olasz maffiaellenes hatóság tagja. „De modern is”, tette hozzá a volt bíró.

„Egy kapzsi és könyörtelen pénzcsináló, aki minden olyan üzletbe beszáll, amely hasznot hoz: a módszerei pedig működnek.”

Mások inkább azt emelték ki, stílusában mennyire különbözött elődjeitől. „Ugyan a Corleone klán része lett, de bizonyos szempontból nagyon modern vezér volt”, írta körbe a maffiózót Giacomo di Mirolamo, a Denaróról szóló, A láthatatlan című életrajzi könyv szerzője. „Nem volt házas, de volt egy gyereke a partnerétől. Ez egy régi típusú vezér esetében elképzelhetetlen lett volna”. Míg elődjei ragaszkodtak a vallási díszletekhez, ő agnosztikusnak, hacsak nem ateistának vallotta magát, folytatta Mirolamo.

Capo dei capi

Denaro évtizedeken át bujkált sikeresen a hatóságok elől, miközben a Cosa Nostra vezetői sorban kerültek rács mögé. Bernardo „Traktor” Provenzano 2016-os és Salvatore Riina 2017-es halála óta pedig egyesek szerint ő lett a capo dei capi, azaz a főnökök főnöke a szervezetben, ám közelebb így sem kerültek hozzá.

A letartóztatás után készült fotó Matteo Messina Denaróról – Fotó: Carabinieri / Reuters
A letartóztatás után készült fotó Matteo Messina Denaróról – Fotó: Carabinieri / Reuters

A legtöbb szakértő szerint ebben segített neki az, hogy a maffiavezér elődjei szokását követve saját területén húzódott menedékbe, ahol tisztelték és szerették őt. Az évek során többször próbálták meg elfogni, ám az érkező csendőrök általában hűlt helyét találták, néhányszor pedig valaki teljesen mást kaptak el. Így járt például az a liverpooli turista, akit az olasz hatóságok fülese után tartóztattak le Hágában.

„Ha megkérdeznénk, hol van Matteo Messina Denaro, az emberek azt mondanák, hogy vagy meghalt, vagy Trapani tartományban van”, magyarázta Girolamo.

„Nem tartozott azok közé a maffiózók közé, akik külföldre, Brazíliába vagy Észak-Európába mentek. Nem kellett bunkert építenie magának, mint a calabriai 'Ndrangheta vezetőinek. Őt a saját területén védték.”

Az évek haladtával azonban egyre jobban szorult körülötte a hurok. Informátorok szerint Denaro az utóbbi években – erős hálózata ellenére – egyre inkább elszigetelődött. Az olasz rendőrség nyomozói folyamatosan foglalták le különböző üzleteit, az évek során pedig több mint 100 szövetségesét tartóztatták le, köztük unokatestvéreit és a nővérét. Szépen lassan mindent felszámoltak Denaro körül, a közelmúltra pedig elvágták minden kapcsolatát a családjával és a támogatóival, akik segítettek neki a bujkálásban.

Hollywoodi vég

2021 augusztusában a Rai olasz közszolgálati tévé nyilvánosságra hozott egy 1993-ból származó hangfelvételt, amivel először sikerült beazonosítani Denaro hangját. Ugyanezen év szeptemberében az olasz rendőrség kiadott egy 2009-es videót, amelyen két férfi látható egy terepjáróban, ahogy egy kavicsos úton haladnak valahol a szicíliai vidéken. A nyomozók állítása szerint a kopaszodó, szemüveges utas volt Matteo Messina Denaro.

Az utolsó lökést végül az adta meg, hogy testvére telefonját lehallgatva a hatóságok megtudták, az idősödő maffiavezér Crohn-beteg, több műtétje volt, illetve rákkal is diagnosztizálták. A nyomozók ezután szisztematikusan átnézték a daganatos betegek nyugat-szicíliai adatbázisát, olyan férfiak után kutatva, akikre illik a családtagok leírása. Mivel a fentieken kívül semmilyen felvétel nem állt a rendelkezésükre, külső jegyekre kevésbé tudtak hagyatkozni.

Az adatbázisból Andrea Bonafede neve szúrt szemet a hatóságoknak, aki a Trapani tartománybeli Campobello di Mazarában, azaz Denaro területén lakott, és akinek nagybátyja a maffiavezér régi szövetségeseként van nyilvántartva. A nyomon elindulva kiderítették, hogy aznap, mikor az iratok szerint Andreának műtéte volt Palermóban, valójában otthon tartózkodott.

Innentől kezdve felgyorsultak az események, és hétfőn, mikor az ál-Andreának kemoterápiás kezelésre kellett mennie Palermóba, a kórházat több mint 100 rendőr vette körül. A beszámolók szerint Denaro megneszelhette a csapdát, mert a büfé felé menet visszafordult, ám mikor látta, hogy rendőrök zárják el mindenhol az útját, megállt egy helyben.

Amikor egy csendőr odalépett hozzá, és megkérdezte a nevét, a maffiavezér annyit válaszolt: „Tudja, hogy ki vagyok. Matteo Messina Denaro.”

A La Maddalena magánklinika, ahol Matteo Messina Denarót letartóztatták 2023. január 16-án Palermóban – Fotó: Tullio Puglia / Getty Images
A La Maddalena magánklinika, ahol Matteo Messina Denarót letartóztatták 2023. január 16-án Palermóban – Fotó: Tullio Puglia / Getty Images

Az olasz állam győzelme

Denaro volt az utolsó a nagy szicíliai maffiavezérek közül, aki el tudta kerülni az igazságszolgáltatást. Kézre kerülésével komoly csapás érte a már amúgy is gyengülő Cosa Nostrát, amely egyik legtapasztaltabb és legmegbecsültebb tagját vesztette el. Nem véletlen, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök „az olasz állam hatalmas győzelemének” nevezte Denaro elfogását, és bőkezű dicséretben részesítette a rendőrséget és a palermói ügyészséget.

Néhányan abban is reménykednek, hogy a maffiavezértől értékes információkat tudnak majd kinyerni a Cosa Nostra korábbi és mostani működéséről, például arról, milyen politikai és gazdasági szereplőkkel ápolt kapcsolatot a maffia. Azt is meg szeretnék érteni, milyen szerepet játszott pontosan a '92/93-as robbantásokban, és hogyan volt képes 30 éven át elkerülni a hatóságokat.

Nino di Matteo, Palermo korábbi maffiaellenes ügyésze viszont óva int attól, hogy idő előtt ünnepelje bárki a szervezet halálát. „Hiba lenne azt gondolni, hogy ezzel a letartóztatással a maffia elleni harc véget ért”, mondta.

„Bizonyára Matteo Messina Denaro volt a maffia legfontosabb, még szabadlábon lévő tagja – de a tapasztalat azt mutatja, a Cosa Nostra mindig képes megújulni és újjászerveződni.”

A jelöltek mellett felhasznált források: TheGuardian, Il Corriere, La Repubblica, BBC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!