Visszafordíthatatlan kómába esett a Cosa Nostra egykori véreskezű maffiafőnöke

2023. szeptember 23. – 13:24

Visszafordíthatatlan kómába esett a Cosa Nostra egykori véreskezű maffiafőnöke
Olasz rendőrök kísérik Matteo Messina Denarót 2023. január 16-án Palermóban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek óta visszafordíthatatlan kómában van Matteo Messina Denaro, aki hosszú ideig Olaszország legkeresettebb maffiafőnöke volt, miután évtizedeken át sikeresen bujkált a hatóságok elől – írja az MTI az olasz ANSA hírügynökség alapján.

A szicíliai Cosa Nostra egykori vezetőjét januárban fogták el. A 61 éves Denaró vastagbélrákkal küzdött, és álnéven kezeltette betegségét egy palermói klinikán, amikor az év elején rajtaütött a rendőrség. Augusztusban bélműtétet hajtottak végre rajta L'Aquilában, és bár az operáció sikerült, egészsége visszafordíthatatlanul megromlott.

Pénteken vérezni kezdett, és kómába esett. Orvosai szerint a felépülésére nincs esély. A l'aquilai kórház orvosai bejelentették, hogy a maffiafőnök saját kérésére a létfenntartó berendezéseket lekapcsolták.

„Az utolsó keresztapa”, „A Diabolik", A Sovány" – az olasz maffia legkegyetlenebb bűntényeiben tevékeny részt vállaló Matteo Messina Denarót több becenévvel is illették 30 évnyi bujkálása során. Ő volt az olasz állam ellen terrortámadásokkal és merényletekkel nyílt háborút vívó legendás maffiageneráció utolsó szabadlábon lévő tagja – olvasható a Matteo Messina Denaróról szóló portrénkban.

Bűnlajstromán szerepel egy maffiafőnök, Vincenzo Milazzo, illetve annak várandós barátnőjének meggyilkolása. Részt vett a Corleone-klán egyik legszörnyűbb bűntényében: egy rendőröknek szivárogtató volt maffiózó 11 éves fiát két évig tartották fogságban, majd a gyereket megfojtották, és a testét savban oldották fel. Matteo Messina Denaro komoly szerepet kapott az olasz maffiatörténelem egyik legmeghatározóbb epizódjában, az 1992/93-as bombatámadásokban is. A hatóságok szerint köze volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes bírók meggyilkolásához is.

Nem véletlenül tulajdonítják neki azt a mondást, hogy „megtöltöttem egy temetőt, teljesen egyedül”, és azt sem, hogy távollétében többszöri életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!