Lengyelország mégis szállíthat fegyvereket Ukrajnának, de csak használtakat

2023. szeptember 25. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

A gabonavita miatt a múlt héten a lengyelek azt jelentették be, hogy nem szállítanak többé fegyvereket Ukrajnának. Ez az álláspont viszont most finomodni látszik, így rendeződhetnek az ukrán–lengyel kapcsolatok is.

Andrzej Duda lengyel elnök azt vetette fel, hogy Ukrajna kaphat fegyvereket, de csak azokból, amelyeket a lengyel hadseregnél leszerelnek. Mindezt azután jelentette be, hogy az Egyesült Államok aláírt egy kétmilliárd dolláros kölcsönszerződést Lengyelországgal, amely a pénzt védelmi modernizációra fordítja.

„Ezt a felszerelést a lengyel hadsereg megerősítésére kell használni. Nem költünk milliárdokat arra, hogy csak úgy átadjuk. Amikor a régi berendezéseket modern eszközökre cserélik, nem látok problémát annak Ukrajnába küldésében” – mondta Duda.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a múlt héten kijelentette, hogy Varsó nem küld több fegyvert Ukrajnának, mivel saját katonai arzenálját próbálja megerősíteni. Mindennek hátterében az ukrán gabonaimport állt, amely sok európai ország piacát felborította. A gabonavitáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(via Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!