Oroszország idén sem jelöl filmet az Oscarra

2023. szeptember 22. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi évhez hasonlóan idén sem jelöl Oroszország filmet a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra – írja az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ.

„A jelenlegi körülmények között, amikor Oroszországot szankciók sújtják, amikor az orosz kultúrát és a sportot üldözik és tilalmak sújtják, rendkívül helytelennek tűnik egy jelölés az Amerikai Filmakadémia Oscar díjára” – kommentálta a döntést Fjodor Popov producer, az orosz Oscar-bizottság tagja.

Az orosz filmakadémia tavaly szeptemberben jelentette be, hogy nem jelöl filmet az Oscarra. A döntés megosztotta a szcénát, sok alkotó amellett érvelt, hogy Oroszországnak a „kialakult politikai helyzet” ellenére is neveznie kellene.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint az Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet. Az országok nevezései közül aztán az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelöltet, amelyek a legjobb nemzetközi filmnek járó díjért versenyre kelhetnek. Orosz film eddig háromszor nyert a kategóriában, 1968-ban a Háború és Béke filmadaptációja, 1981-ben a Moszkva nem hisz a könnyeknek, 1994-ben pedig a Csalóka napfény című filmek vihették haza a díjat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!