Újabb volt munkatársa vádolja Lizzót szexuális és faji alapú diszkriminációval

2023. szeptember 22. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Big Grrl Big Touring sylistja is beperelte Lizzót szexuális zaklatás, rasszista indíttatású diszkrimináció és ellenséges munkahelyi környezet miatt – írja a Hollywood Reporter. Ez már a második alkalom, hogy az énekesőt hasonló vádak érik, augusztusban három táncosa perelte be.

A táncosok a Los Angeles-i bíróságra beadott keresetben azt állították, 2021 és 2023 között szexuális, vallási és faji zaklatás, diszkrimináció és bántalmazás érte őket, „szexuálisan becsmérlő viselkedés elviselésére” kényszerítették őket, és nyomást gyakoroltak rájuk, hogy 2021 és 2023 között szexshow-kon vegyenek részt. Lizzo az összes vádat tagadta.

Asha Daniels – aki Lizzo Big Grrl Big Touring (BGBT) című turnéján felelt a táncosok jelmezeiért – csütörtökön adott be keresetet a Los Angeles-i bíróságra, amiben az táncosokéhoz nagyon hasonló vádakat fogalmazott meg.

Daniels elsősorban a turné ruhatárért felelős menedzserét, Amanda Nomurát vádolta meg helytelen viselkedéssel, de a beadványban azt írta, Lizzo (polgári nevén Melissa Viviane Jefferson) tudott a stáb ellen elkövetett visszaélésekről, sőt viselkedésével sokszor bátorította is azokat.

Daniels szerint:

  • „Nem biztonságos, szexuális töltetű munkahelyi kultúra” jellemezte a turnét, amit Lizzo és Nomura viselkedése is erősített.
  • A turné amszterdami állomásán Nomura és más vezetők attól beszéltek, hogy „szexmunkásokat fognak felbérelni, szexshow-kon fognak részt venni, és kemény drogokat fognak vásárolni”. Daniels a keresetben az állítja, nyomást gyakoroltak rá, hogy csatlakozzon.
  • Nomura verbálisan zaklatta a munkatársait, amiről Lizzo és a menedzsmentje is tudott, mégse tettek semmit.
  • Nomura több alkalommal tett olyan kijelentéseket az egész stáb előtt, hogy „megölök egy kurvát” és „leszúrok egy kurvát”, amikor éppen nem találta a gyógyszerét. Egy alkalommal fellökött valakit, aki nyilvánosan felmondással fenyegetőzött. Egyszer pedig kikapta az ételt egy stábtag kezéből, amikor az szünetet akart tartani.
  • Megfeszített tempóban, akár napi 20 órákat is dolgoztatták, és rendszeresen megtagadták tőle a szüneteket.
  • Egy alkalommal, amikor kificamította a bokáját és ezért ortopéd cipőt húzott, Nomura állítólag kényszerítette, hogy újra teniszcipőt húzzon, és nem engedte meg neki, hogy pihentesse a lábát.
  • Egy alkalommal hivatalosan is panaszt tett Carlina Gugliotta turnémenedzsernek a „széles körű faji és szexuális zaklatás” miatt, amelyben „a fekete táncosokat gúnyolják, tárgyiasítják és megtagadják tőlük a szállást”. Daniels állítása szerint a panaszait figyelmen kívül hagyták.

A kereset szerint Danielst a szerződésének lejárta előtt kirúgták. A keresetben Lizzót, a produkciós cégét, Nomurát és Gugliottát is megnevezi. A stylist állítása szerint szorongástól, migréntől és folyamatos fáradtságtól is szenved az állítólagos visszaélések miatt.

Egy nyilatkozatban Lizzo jogi képviselője „abszurd reklámfogásnak” nevezte a pert, amelyet pont akkor nyújtottak be, amikor az énekesnő csütörtökön humanitárius díjat kapott a Black Music Action Coalitiontől. A képviselő hozzátette:

„Annyi figyelmet fogunk szentelni ennek az ügynek, amennyit megérdemel. Semennyit.”

Az énekesnő csütörtök este – néhány órával azután, hogy Daniels beadta a keresetét – vette át a Black Music Action Coalition díját. Lizzo a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotel előtti vörösszőnyeges bevonulást ugyan kihagyta, az átadón részt vett, köszönőbeszédében könnyek között azt mondta: „Továbbra is fel fogok lépni értük, képviselni fogom őket és biztonságos teret fogok teremteni a fekete, kövér nők számára, mert ez a kibaszott dolgom”.

Lizzo neve a 2010-es években egyet jelentett a testpozitivitással, szexpozitivitással, a kitartással, bátorsággal, nyitottsággal, őszinteséggel és a három Grammy-díja alapján a mainstream popzenével is. Az énekesnő karrierjéről és az ellene felhozott vádak jelentőségéről és lehetséges következményeikről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!